Amatören Maja Stark siktar på topplacering Foto: Johannes Danielsen

21-åriga amatören utmanar proffsen: ”Väldigt taggad”

Uppdaterad
Publicerad

I höstas vann hon sitt fjärde lag-EM-guld och efter det har Maja Stark gått från klarhet till klarhet och är nu rankad 5:a i världen som amatör. I söndags blev hon 16:e på ”stora” US Open i Kalifornien. 

Nu är 21-åringen från Abbekås på plats på Vallda och nämns som en kandidat till en topplacering trots sin amatörstatus.

– Om det kan gå bra på US Open kan det säkert gå bra här också, säger Stark.

– Jag är väldigt taggad. Alltid kul att tävla men det känns extra speciellt, säger Stark om att få vara med i startfältet när det skrivs historia på Vallda.

Hoppas på lika förutsättningar

Att damerna ska få likartade förutsättningar på Vallda har varit ett stort samtalsämne dagarna före tävlingen.  Maja Stark hoppas verkligen det blir så.

– Jag hoppas att det blir lika förutsättningar. Jag har spelat en tävling med liknande format (på amatörnivå) och då blev det inte alls lyckat. Det var alldeles för långt för tjejerna men nu tror jag säkert att de har tänkt till extra länge på det här så det ska bli bra, säger Stark.

– Jag har hört att tjejerna är taggade att möta killarna, säger Stark om det hon hört från kvinnliga spelarkollegorna.

Mogen i spelet

Stark gör verkligen skäl för namnet i den form hon befinner sig i. Och hon vet varför det gått så pass bra den senaste tiden.

– Jag har varit väldigt konsekvent, har tagit min medicin när jag inte slagit bra andraslag.  Då är det bara att försöka rädda bogeyn istället för att risker att få en dubbel eller trippel. Jag är lite mognare tror jag.

Så mogen att hon nu hävdat sig på absoluta toppnivå i världen i och med sin 12:e plats i US Open 2020 och 16:e nu i söndags i samma tävling.

Fylld av självförtroende

– Om det kan gå bra på US Open kan det säkert gå bra här också, säger Stark, som aldrig tidigare spelat en Europatourtävling.

Ett kaxigt självförtroende som man inte ofta möts av när det gäller en amatör i en proffstävling.  Hon ser sig kunna vara med i toppen i den här tävlingen.

– Ja absolut. Proffsen är inte så långt ifrån som man tror och åldern är inget heller. Yuka Saso som vann US Open är ett och ett halvt år yngre än mig. Det är mest att man har den här amatörtiteln som gör att folk tror att man inte siktar lika högt som alla andra.

Hoppas slå Sörenstam och Stenson

Hur känns det att spela i samma tävling som Stenson och Sörenstam?

– Det känns svincoolt att båda är här.

Hur skulle det vara att slå Annika Sörenstam i en tävling?

– Det hade varit något att skryta med, det hade känts bra, skrattar Stark.

Du har ganska goda möjligheter...?

– Ja, det tror jag.

Grant lika segerviss

Maja Stark är inte ensam om att ha höga förväntningar på sig som amatör. Linn Grant är till och med rankad ännu högre , som nummer tre i världen. Hon är också på plats på Vallda tillsammans med duktiga kilarna Ludvig Åberg, Eslövs GK, rankad  femma i världen och Vincent Norrman, Haninge GK, rankad 11.

Och Grant är om möjligt ännu mer kaxig än Stark vad gäller chanserna den här veckan.

– Jag tror att både jag och Maja alltid går in för att vinna tävlingar. Jag ser på det så i detta fallet också. Jag tror att vi har god chans, säger Linn Grant om hennes och Starks chanser.

Tror du alltså du har en chans att slå Stenson och Sörenstam?

– Ja det tror jag, säger Grant med ett stort leende.

Hon menar att det goda självförtroendet är en förutsättning för att lyckas.

– Jag kan inte ha någon annan inställning än att gå in för att vinna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.