Andersson Hed kluven till en mixedtävling

Uppdaterad
Publicerad

Före årets tävling på Hills snackades det mycket om de planer som finns på att arrangera en mixad tävling som ersättare till den Europatourtävling som nu spelas i Sverige. Planen är bara just en plan än så länge och ett eventuellt format är inte satt. Det före detta Europatourproffset och SVT-experten Fredrik Andersson Hed är försiktigt positiv till idén men tror inte på det om man inte samtidigt gör tävlingen rankingrundande för såväl herrar som damer.

Det finns många olika alternativ för hur en mixad tävling skulle kunna se ut. Försök har redan gjorts på flera ställen med olika tourer inblandade. Olika banor på samma anläggning, varannan dam och herrboll, lagtävling, bästboll. Ja listan kan göras hur lång som helst.

Att med en mixedtävling locka till sig de allra bästa spelarna bygger dock på att tävlingen kan räknas som rankinggrundande för såväl damer som herrar. Det tror Fredrik Andersson Hed.

– En spännande tanke men det som kan bli ett problem är att om man verkligen tävlar mot varandra så kommer man inte kunna få några rankingpoäng. Risken är ju att det inte drar lika mycket kända spelare, säger Andersson Hed.

– Det är en god tanke. Att få in damerna för de behöver en Europatourtävling i Sverige, vilket vi inte haft på några år. Jag hoppas ju att en sådan kommer men då som en separat tävling men kanske samtidigt som herrarnas och på samma anläggning, säger Andersson Hed, som själv vunnit en seger på Europatouren.

Men skulle det inte gå att få till en typ av lagtävling där männen spelar för sig och damerna för sig, en typ av bästboll. Då kan man räkna rankingpoäng samtidigt som tävlingen är mellan mixade par?

– Ja, då skulle man kunna få rankingpoäng men jag tror ändå inte det är vägen att gå, säger Andersson Hed, som snarare vill se två separata tävlingar, men som spelas samtidigt på samma bana. Så man kan dra nytta av varandra.

– Man skulle annars behöva riktigt stora prispengar och om man inte gör så är jag tveksam till att man får hit de riktigt stora spelarna, säger den pensionerade Halmstadsgolfaren.

Mixade tävlingar har spelats bland annat i Australien, Jordanien och Marocko i olika format. Ett samarrangemang mellan Ladies European Tour och European Tour har dock inte spelats, vilket arrangörerna i Sverige hoppas skulle ge en framtida tävling en unik ställning.

Ett beslut i någon form väntas inom de närmaste månaderna sade tävlingens vd Claes Nilsson till SVT Sport i onsdags.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.