Foto: TT Nyhetsbyrå

Nordqvist majorvinnare efter särspel

Uppdaterad
Publicerad

Anna Nordqvist är en vinnare igen.

Svenskan vann årets sista majortävling, Evian Championship, efter särspel mot amerikanskan Brittany Altomare. Nordqvist avgjorde redan på det första särspelshålet.

– Jag kan inte vara mer stolt över mig själv, sa en lycklig Nordqvist.

Nordqvist, 30, svarade för en imponerande upphämtning under sista dagens spel. Trots att det slutade riktigt illa med två bogeys på de fem inledande hålen gick Anna sista dagen på 66 slag, fem under par.

Nordqvist noterade eagle på sjunde och 15:e hålet och därtill ytterligare fyra birdies på rundan och slutade på 66 slag och totalt nio under par. Sen fick hon vänta en timme i klubbhuset innan det stod klart att hon skulle få spela ett särspel mot amerikanskan om segern i tävlingen.

Nordqvist inledde nämligen dagen på en delad elfteplats fem slag från ledningen och verkade vara långt från en majorseger.

Tweet

Avgörande i spöregn

Torsdagens spel i Evian Championship fick strykas på grund av regn och symboliskt började det spöregna igen precis innan avgörandet. Nordqvist bemästra vädret bäst och fick chans att avgöra tävlingen med en putt från drygt en meter – en möjlighet hon inte missade.

– Trots att jag är från Sverige så var det riktigt kallt under särspelet, sa Nordqvist med ett leende.

För två och en halv månad sedan drabbades Nordqvist av körtelfeber. Trots det kom hon till spel i såväl British Open som Solheim Cup, men hon lider fortfarande av sviterna från sjukdomen.

– De senaste veckorna har varit frustrerande.

Detta var Nordqvists andra majorseger (den första tog hon LPGA Championship 2009) och Sveriges 15:e totalt där Annika Sörenstam toppar med tio. För segern fick Nordqvist en check på 547 500 dollar, ungefär 4,4 miljoner kronor.

Fakta: Anna Nordqvist

Född: 10 juni 1987 i Eskilstuna.

Klubb: Torshälla GK.

Bor: Orlando.

Världsrankning: 13:e.

Främsta meriter: Majorvinster i LPGA-mästerskapen 2009 och Evian Championship 2017.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.