Stenson hade pusskalas. Foto: TT Nyhetsbyrån

Stenson vann British Open: ”Jag är jättestolt”

Uppdaterad
Publicerad

Henrik Stenson har skrivit svensk golfhistoria. Stenson vann British Open efter stor dramatik – och är därmed den förste svenske herrsegraren i en golfmajor. ”Det kändes som det var min tur”, säger Stenson.

Efter strålande spel under söndagen hade Stenson inför det 18:e och avslutande hålet en ledning på två slag. Utslaget från 18:e tee såg dock ut att bli helt misslyckat för Stenson, men bollen stannade upp precis framför en bunker.

Därefter var Stenson säkerheten själv – och efter att han sänkt en birdieputt kunde han sträcka armarna i skyn och låta detta sjunka in: Han är förste svensk att vinna en herrmajor i golf.

”Mike, den här är för dig”

Stensons totalscore, -20, är den lägsta vinnarscoren någonsin i en major tillsammans med Jason Days resultat i PGA-mästerskapen i fjol. Phil Mickelson slutade till sist tre slag bakom Stenson, efter att de båda följt varandra under dagen.

– Det här kommer att ta ett tag att sjunka in. Jag vill tacka Phil Mickelson för en bra kamp. I slutet kändes det som att det stod mellan oss. Vi spelade en bra match och jag är givetvis glad att jag slutade överst på toppen. Tack för en bra fight, säger Stenson som mötte stora applåder under prisceremonin.

– Det finns många att tacka. Min fru, familj och mitt team – för allt hårt jobb som gjort det möjligt. Jag förlorade en nära vän hemma i USA i onsdags morgon, i sviterna av cancer. Jag har känt att han har varit med mig under hela veckan. Mike, den här är för dig, säger Stenson som han lyfte upp pokalen.

”Kändes som det var min tur nu”

På presskonferensen efter segern avslöjade Stenson att han varit segerviss under tävlingen.

– Det är ju inget man vill basunera ut, men det kändes som det var min tur nu, säger han.

Stenson är den förste svenske manlige golfare som vinner en major, något han blivit påmind om många gånger.

– Det är en ynnest att få hålla den här pokalen. Många duktiga spelare från mitt hemland har försökt tidigare år och årtionden och det har varit nära några gånger, framför allt för Jesper (Parnevik). Han smsade mig och sa att jag skulle avsluta det han inte gick i land med.

– Jag är jättestolt. Det här betyder enormt mycket för golfen i Sverige, avslutar Stenson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.