Foto: TT

Efter protester: PGA döper om pris

Uppdaterad
Publicerad

Henrik Norlander fick en fin start på helgens PGA-tourtävling i Detroit.

Samtidigt meddelar PGA att de tar bort en tidigare ordförandes namn från ett av sina priser.

Den senaste tidens protester mot rasism och diskussionen om vilka historiska personer som ska hedras med monument eller namnge priser har även nått golfen. På torsdagen meddelade PGA att deras Horton Smith award med omedelbar verkan ska byta namn till mer neutrala PGA Professional development award.

Priset, som går till en PGA-medlem som anses ha utmärkt sig inom utbildning och ledarskap, har delats ut sedan 1965.

Amerikanen Horton Smith vann US Masters två gånger, bland annat den allra första upplagan 1934. Men han var även PGA:s ordförande på 1950-talet och försvarade i den positionen golforganisationens policy om att bara låta vita spelare vara medlemmar.

”Genom att döpa om (priset) tar PGA ansvar för ett misslyckat kapitel i vår historia, som resulterade i att många uteslöts från att nå sina drömmar om att få bli medlemmar”, säger PGA:s ordförande Suzy Whaley i ett skriftligt uttalande.

Organisationens regel, kallad ”bara vita”, fanns inskriven i stadgarna fram till 1961.

Norlander två slag från täten

Efter en runda fri från bogeys ligger Henrik Norlander på en delad elfteplats, bara två slag från täten. Det fina resultatet grundlades med fyra raka birdies på hål tre till sex. Till slut blev det 67 slag och -5 för svensken.

Längst fram i fältet delar amerikanerna Doc Redman, Scott Stallings och Kevin Kisner ledningen på 7 slag under par.

Alex Norén hade det lite mer kämpigt och gick runt på par, ett resultat som efter första rundan bara räcker för en delad 111:e plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.