Experten: ”Att ta sex slag på sju hål är grymt imponerande”

Uppdaterad
Publicerad

Anna Nordqvist har spelat till sig en plats i det verkliga finrummet i svensk golfhistoria. Hon är efter suveräna Annika Sörenstam först att vinna dubbla majors. 

– Hon är väl nummer två på listan nu, helt klart, även om Lotta Neumanns historiska första majorseger 1988 sticker ut också, säger SVT:s expert Fredrik Andersson Hed.

– Att hon var fem slag efter och sedan vinner är ju en stark prestation, framförallt så tog hon sex slag de sista sju hålen på Jutanugarn trots att hon gjorde bogey på sista hålet. Avslutningen var ju grymt imponerande på det viset, säger Andersson Hed.

Nordqvists seger igår i Evian Championship kom överraskande för många. Även så för vinnaren själv som före tävlingen sagt att hon var på 85 procent av sin kapacitet i sviterna efter sin körtelfeber.

Hon var fem slag efter ledaren thailändskan Jutanugarn inför slutvarvet och det fanns inte mycket som talade för en svensk majorseger.

– Jag blev förvånad eftersom hon var så långt efter, säger Andersson Hed om sin spontana reaktion efter den svenska majorsegern.

Tweet

Avgörandet i tävlingen skedde i hällregn, hagel och kyla. Nordqvist lät sig inte störas.

– Även om det var lite jobbigare för henne med de fysiska förutsättningarna efter körtelfebern så tror jag att det är ett väder som vi svenskar inte är helt ovana vid. Sedan att tampas med asiatiska spelare, som är vana att spela i bra väder alltid, så var ändå vädret till Annas fördel.

Kan vinna igen

Ifjol förlorade Nordqvist ett försmädligt särspel i US Open sedan hon fått plikta för att ha vidrört sanden  i en bunker. Hon har även haft andra försök i majors där hon varit riktigt nära att vinna. Nu dröjde det åtta år men till slut kom den andra stora segern för Eskilstuna-tjejen.

– Hon har ju varit en världsspelare i många år men det är ju längesedan som hon vann en major senast (2009) så tror jag att hon känner själv att detta verkligen är ett betyg på att hon verkligen är en världsspelare. Och givetvis är det en lättnad när man känner att man har haft ett par riktigt bra chanser de senaste åren utan att lyckas vinna.

Och nu kommer det fler stora segrar, eller?

– Det kan man hoppas. Men det är så oerhört tuff konkurrens och man vinner väldigt sällan en golftävling även om man är bland de bästa i världen. Jag tror inte vi ska hoppas att det kommer rulla in tre,fyra, fem majors inom de närmaste två åren men förhoppningen är väl att hon kan ta någon mer givetvis.

– Hon har ett spel som är så stort att när det väl stämmer har hon kapaciteten att tampas med de allra bästa och då kan hon lika gärna vinna som att bli tvåa och trea.

Svenska majorsegrar

Annika Sörenstam 10 stycken

Anna Nordqvist 2

Helen Alfredsson

Lotta Neumann

Henrik Stenson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.