Foto: TT

Finländsk doldis avgjorde – Europa slog USA i Solheim Cup

Uppdaterad
Publicerad

För andra gången någonsin vinner Europa Solheim Cup på amerikansk mark.

Finländska Matilda Castren sänkte den avgörande putten på Inverness Club i Ohio och ordnade en ointaglig ledning.

Utan att själv vara helt säker på att hon hade avgjort hela tävlingen.

– Det är svårt att sätta ord på, jag skakar fortfarande. Vi tittade på resultattavlan, och förstod att det skulle vara en viktig putt. Men jag hade inte koll på hur det gick i de andra matcherna. Jag visste att jag var tvungen att sätta den, säger hon i Discoverys sändning.

Castren som debuterade på LPGA-touren så sent som ifjol gick en jämn singelmatch mot Lizette Salas. När amerikanskan som aldrig tidigare förlorat en singelmatch i Solheim Cup missade en birdieputt på hål 18 uppenbarade sig slagläget. 26-åringen lät inte stundens allvar hindra henne från att sänka sin par-putt och försvara Solheim Cup-titeln för Europa. 

Debutant och Sagström bland segermakarna

Segern grundlades tidigare under dagen av bland andra debutanten Leona Maguire och svenska Madelene Sagström.

Maguire slog Jennifer Kupcho redan på 14:e hålet och på 16:e avgjorde Sagström mot Ally Ewing.

– Det har varit en bra vecka, laget har varit otroliga. Jag har inte bidragit förrän i dag. Jag stod på rangen i morse och tänkte: ”Vänta en sekund, jag måste vara mig själv jag kan inte spela någon annans spel” och jag hittade det i dag. Jag är väldigt stolt över mig själv, säger Sagström i Discoverys sändning.

Nordqvist spelade oavgjort

Anna Nordqvist mötte Lexi Thompson i den allra första singeln. Efter en tät, välspelad och underhållande match slutade duellen oavgjord precis som när stjärnorna möttes i Solheim Cup för fyra år sedan.

– Vi spelade väldigt bra båda två. Jag hade gärna satt några fler puttar, men man kan inte önska mer, det har varit en bra måndag, säger Nordqvist i Discovery.

De europeiska supportrarna har tvingats stanna hemma till följd av coronapandemin medan USA stöttats av 30 000 högljudda amerikaner. Nordqvist medger att hon saknat hejaropen från sidan.

”Har varit tufft”

– Det har varit tufft utan europeiska supportrar. Man får inga applåder så man vet inte om man missat green. Jag hade en bra drive på elfte hålet, men det var inga applåder så jag visste inte om det gått bra, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.