Henrik Stenson efter den avslutande rundan i Race to Dubai. Foto: SVT/TT Nyhetsbyrån

Stenson vann Europatouren

Publicerad

Det snackades om svenskduell inför den avslutande rundan i Europatourfinalen. Men någon kamp om segern blev det inte – Stenson gav aldrig Norén en chans.

Henrik Stenson fick en smakstart på sin avslutande runda och radade upp birdies inledningsvis. När sista putten var gjord stod det klart att Stenson klarat av den fjärde rundan på sju slag under par – ett resultat som var omöjligt för Alexander Norén att hota.

– Väldigt skönt, men det ska bli skönt att få vila lite nu, säger Stenson till SVT Sport.

Henrik Stensons fina runda idag spelade upp honom på en delad niondeplats i tävlingen och det räckte till totalsegern i Europatouren efter en mycket framgångsrik säsong.

– Jag lyckades vinna min första major i somras och var med i guldstriden på OS. Det har varit ett fantastiskt år med många andra bra tävlingar än de jag nämnde också och det är det som gör att vi står här som totalsegrare när säsongen är över, säger han.

Det här är andra gången Henrik Stenson avslutar säsongen som totalsegrare av Europatouren. Första gången han lyckades med det var 2013 – en bedrift som säkerligen bidrog till att han kort därefter belönades med Jerringpriset.

Norén räckte inte till

Alexander Norén hade behövt vinna eller komma tvåa i helgens tävling för att ha chans på totalsegern i touren, men klarade inte av den tuffa uppgiften. Ett slag under par på den sista rundan och totalt åtta slag under par i tävlingen räckte inte för att komma i fatt Stenson. Norén fick nöja sig med en delad 23:e-plats i den avslutande tävlingen.

Norén kan ändå se tillbaka på en lyckad avslutning på den här Europatoursäsongen. I juni var han inte ens rankad bland de 100 bästa i världen – idag är han en av de tio bästa. En som hyllar Alexander Noréns säsong är just Europatoursegraren Henrik Stenson:

– Jag måste gratulera Alex till ett fantastiskt år. Han har gjort en extrem resa upp mot toppen på världsrankningen.

– Det känns riktigt bra. Han kommer att vara med i alla de stora tävlingarna nästa år också. Det är fint att ha fler svenskar med där, säger Stenson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer