#Idrottslöner – golf

Uppdaterad
Publicerad

Utifrån det urval av landets tio högst rankade golfare på herr- och damsidan vi har gjort av och de inkomstuppgifter vi har fått fram så visar resultatet i SVT Sports undersökning att herrspelarna har en betydligt högre månadsinkomst än vad damgolfarna har.

Under 2016 spelade Sveriges 10 högst rankade manliga golfare in i genomsnitt

1 118 374 kr per månad.

Idrottslöner

Kvinnornas motsvarande summa var 176 579 kr per månad.

2016 var alltså, utfrån de vi valde ut, kvinnornas genomsnittliga

månadsinkomst när det gäller inspelade prispengar 84 procent lägre än männens.

Har du tankar och erfarenheter inom ämnet jämställdhet och idrottslöner? Vi tar i så fall gärna emot din berättelse och kanske tar upp den senare. Mejla till idrottsloner@svt.se

Så här gjorde vi undersökningen:

Totalt efter ett urval ur respektive idrotts landslagstrupp undersöktes i Sverige 143 idrottare. Vi lyckades få fram någon inkomstuppgift på 108 av dem.

Inkomster för idrottare skrivna i Sverige kommer från Skatteverket. Det handlar då om idrottarnas taxerade inkomster från tjänst. 

För de idrottsmän som är folkbokförda utomlands har vi fått samla in uppgifter från annat håll. Några har själva uppgett vad de har tjänat på sin idrott före skatt.

Ishockey:

Herrarnas inkomstuppgifter kommer från NHL och det är deras bruttolön före skatt.

Damernas inkomstuppgifter kommer från Skatteverket och det är deras taxerade inkomst av tjänst. Eventuell inkomst från annat arbete, bidrag och/eller sponsorer kan vara inkluderat i den taxerade inkomstuppgiften från Skatteverket.

Fotboll:

Herrarnas uppgifter kommer från https://nyheter24.se/sport/894828-sa-mycket-tjanar-de-svenska-landslagsspelarna och det är deras bruttolön före skatt.

Damernas inkomstuppgifter kommer från Skatteverket och det är deras taxerade inkomst av tjänst. Eventuell inkomst från annat arbete, bidrag och/eller sponsorer kan vara inkluderat i den taxerade inkomstuppgiften från Skatteverket.

Golf:

Damernas och herrarnas uppgifter över inspelade prispengar kommer från Golfförbundet.

Alpint, Friidrott, Skidskytte, Längdskidor och Simning:

Damernas och herrarnas inkomstuppgifter kommer från Skatteverket och det är deras taxerade inkomst av tjänst. Eventuell inkomst från annat arbete, bidrag och/eller sponsorer kan vara inkluderat i den taxerade inkomstuppgiften från Skatteverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrottslöner

Mer i ämnet