”Inte bara fokus på golf 24 timmar om dygnet”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har för andra gången någonsin två golfare som är rankade topp 10 i världen. Alex Norén, som i juni inte ens var bland de 100 bästa, är nu nia efter att ha vunnit flera tävlingar på Europatouren. ”Otroligt kul, jag trodde att jag kunde vinna men kanske inte fyra tävlingar under samma år, säger Norén till SVT Sport.

Alex Norén tog förra veckan en imponerande seger i Sydafrika. Triumfen var Noréns fjärde på Europatouren sedan i juli. Så många segrar har ingen av svensk herrgolfare lyckats ta under en och samma säsong.

– Det är väl det som är lite charmen med det hela, man jobbar och jobbar och det ena föder det andra. Vinsten i Scottish Open eller okej placering i French Open gjorde att jag vann Scottish Open och nästa gång jag var i ledning tänkte jag det här är inte lika nervöst som Scottish Open – så blev det lite lättare, berättar Norén för SVT Sport.

– Så till slut så blev det så här. Det gjorde väl att jag kunde vinna men jag trodde väl kanske inte fyra tävlingar på samma år.

Var inte på topp 100 i juni

Det har varit några omtumlande månader för Alex Norén. I juni var han inte ens rankad bland de 100 bästa i världen. Nu efter fyra segrar på tolv starter är han rankad nia i världen. Svensk herrgolf har bara haft två spelare bland de tio bästa en gång tidigare. I våras blev Norén dessutom pappa för första gången till dottern Iris.

– Att vara något mer än bara en golfare... Förut har jag tagit det väldigt hårt när jag spelat dåligt och om jag spelat bra har jag varit otroligt glad. Så mitt humör har varit precis hur det har gått på golfbanan och det är väl inte det bästa jämt.

– Att vara pappa, då måste jag ta hand om någon annan och det är ju en sådan enorm glädje att om de mår bra och också någonting att fokusera på. Och inte fokusera på golf 24 timmar om dygnet. När jag kommer hem på kvällen så tar ju Iris väldigt mycket fokus.

Hur är det då?

– Det är bra, man blir ju trött. Det är klart att inte bara är roligt, det är ju jobbigt också men min tjej tar ett stort lass och sedan är det skönt att komma ut på morgonen och inte ha fokuserat hela kvällen på vad ska jag utveckla, vad ska jag göra i morgon, vad ska jag träna på, varför funkade inte det här? När jag kommer hem försöker jag bara vara med dem och det har verkligen hjälpt mig tror jag.

Har förändrat träningen

Driving rangen var tidigare som Noréns andra hem. Han tillbringade kanske mest tid

av alla där. Men då kom också skadorna. I år har Norén, särskilt efter dotterns födelse,

ändrat på sitt sätt att träna.

– Min tränare de håller mig verkligen på jorden. Du måste utveckla det här, annars kommer du få svårt på de här banorna. Men så får man ju också en otrolig självsäkerhet genom att klara av och spela med det man har och vinna och kanske inte behöva vara helt perfekt och behöva slå helt perfekta slag så det har hjälpt mig. Jag förstår att mitt spel håller mycket bättre nu än förut.

– Hela året har jag väl försökt anpassa mitt spel väldigt mycket efter att få helt okej rundor hela tiden. Öka självförtroendet hela tiden i stället för att kanske satsa alldeles för aggressivt när mitt spel inte finns så det är väl det jag gjort förut, här ska man gå för flaggan även om det inte känns bra och så har jag slagit bort mig och missat kvalgränser och inte kommit in i tävlingar och då går ju självförtroendet ner.

Nu i år har jag försökt spela väldigt mycket efter min förmåga och inte tro på mig själv för mycket.

Vad gör du första veckoslutet i april 2017?

– Då är det The Masters, första gången så det ska bli väldigt kul. Jag har aldrig varit där så det ska bli otroligt kul, jag har hört att man får vara där lite och träna efter att man har fått inbjudan så jag får kanske sätta upp ett tält där, säger Alex Norén till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.