Halvsvenskt lag jagar historisk europeisk seger

Uppdaterad
Publicerad

Europa jagar en historisk bortaseger i Junior Solheim Cup – som inleds den 15:a augusti.

Men svenskorna i det europeiska laget har redan skrivit historia – genom att vara hela sex stycken till antalet och utgöra halva Europa-truppen.

– Det är helt unikt, säger svenska förbundskaptenen Katarinda Vagndal till SVT Sport.

Amanda Linnér, Linn Grant, Frida Kinhult och Beatrice Wallin kvalade alla in till Europa-laget genom rankningen.

Och när Europa-kaptenen Alison Nicholas dessutom adderade Julia Engström och Maja Stark som wild cards såg hon till att halva det tolv flickor stora laget är svenskt.

–  De här tjejerna har jobbat väldigt hårt för att ta sig hit och det var faktiskt ett mål i början av året. Hela flicktruppen är unikt bra. De har vunnit fem individuella segrar i år och sex lagsegrar, i princip allt de ställt upp i. Det är väldigt speciellt, säger Vangdal som är på plats i Des Moines.

Svensk majorerfarenhet

Tillsammans har de åkt till Des Moines, Iowa, i jakt på skrällartad seger. Europa har aldrig vunnit Junior Solheim Cup på amerikansk mark.

– Vi har fått stryk ganska stort när vi varit i USA. Men jag hoppas att de blir historiska även där, och jag tror absolut att de har en chans att vinna. De är så pass vana att vara i tuffa situationer att de kommer att kunna hantera det och de ser fram emot det här.

Valet av Julia Engström på wild card var inte särskilt överraskande. Efter segern i det prestigefulla brittiska amatörskapet fick hon spela tre majors under det gångna året.

– Det kommer vara en klar fördel. Att pegga upp under en major är en påfrestning. Har du gjort det någon så kommer det här kännas lättare.

Maja Stark var lägsta svenska på rankingen till Junior Solheim Cup och inte ett lika självklart val.

– Det var viktigt både för henne och laget att komma med. Jag tror att man (Europa-ledningen reds anm.) tänkte att man har ett väldigt starkt svenskt lag med sex duktiga spelare som är vana med varandra och utgör starka par i både foursome och bästboll.

”Vana vid att vinna”

Vangdal tror att svenskorna kommer att se till att Europa på allvar utmanar amerikanskorna i år.

– De är vana vid att vinna, de är inte så rädda för det. De kommer att gå in med respekt, men på rätt sätt och et skapar en trygghet i laget. Det här är bra personer också, bra lagkamrater och det kommer att hjälpa det europeiska laget.

Och med hälften svenskor i laget finns en verklig chans att Europa får en svensk matchhjälte sista dagen.

– Det vore fantastiskt kul. Det är alltid kul med jämna matcher och om någon av svenskorna kunde få avgöra på det 18:e hålet... det vore väldigt häftigt.

Junior Solheim Cup avgörs 15-16 augusti. Under tisdagen spelas foursome och bästboll. Under onsdagen spelas matchspel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.