Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Maja Stark siktar på att vinna den totala Europatouren. Foto: SVT

Maja Stark inför touravslutningen: ”Leder hellre med sju-åtta slag...”

Uppdaterad
Publicerad

Maja Stark eller Linn Grant?

Någon av de två skånskorna kommer att få lyfta prischeck och buckla på söndag som vinnare av den totala Europatouren.

– Det kommer att bli kul, säger Stark till SVT Sport.

Maja Stark, 22 år, från Abbekås blev proffs för bara ett drygt år sedan och har redan vunnit fem gånger på Europatouren. Linn Grant, 23 år, från Rya har varit proffs ännu kortare och har vunnit fyra gånger.

Stark är inför tourfinalen i Spanien tvåa på listan strax bakom Linn Grant. Tävlingen i helgen blir direkt avgörande. Och Stark, som precis som Grant tillhört världens bästa amatörer, anade att det här scenariot skulle kunna bli verklighet.

– Jag hade väl kanske en liten aning när vi började spela under året. Vi båda började ju starkt så att vi skulle vara med där uppe. Men att det skulle handla om bara oss två det är ju spännande, säger Maja Stark till SVT Sport.

Vad talar för dig i den här kampen mot Linn?

– En jättebra fråga. Jag är väl helt okej på golf men Linn är ju också i bra form liksom. Jag kan inte säga att jag har något klart övertag. Jag hoppas på en formtopp denna veckan.

Vad talar för Linn då?

– Ingenting, skrattar Stark.

– Nej men hon är ju jättebra. Jag har inte sett henne spela på väldigt länge. Jag vet inte vad hennes tendenser och missar är men det är ju tydligt att hon är i bra form så som hon spelat de senaste månaderna.

Ska spela normalt aggressivt

Banan Alferini i Costa del Sol är lång. Men det hoppas Stark bara gynnar henne och hon kommer inte ändra på sin spelplan för att tävlingen gäller så mycket som den gör.

– Nej jag tror att den bästa spelplanen alltid är den bästa spelplanen, det kommer bli normalt aggressivt spel och jaga birdies men jag försöker också att inte ta några dumma beslut.

Vad skulle en totalseger på Europatouren betyda för dig?

– Det har jag inte tänkt på riktigt men det skulle så klart vara coolt att känna att man har varit bäst under en hel säsong.

Spelar i samma boll som Grant

Arrangörerna har satt Maja Stark i samma treboll som Linn Grant och spanska titelhållaren i tävlingen Carlota Ciganda. Om den svenska duon spelar så bra som de gjort hittils under säsongen är det mycket som talar för att de spelar i samma ledarboll även på lördagen och söndagen.

Skulle det vara ett drömscenario att komma in tillsammans på 72:a hålet i delad ledning?

– Nja, jag leder hellre med sju-åtta slag inför sista nio, skrattar Stark.

Maja Starks mardrömsavslutning – trippelbogey på hål 18 (14 nov):

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Maja Stark tappade allt på sista hålet. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.