Foto: TT Nyhetsbyrån

Garcia fick äntligen jubla – vann efter drama

Uppdaterad
Publicerad

Sergio Garcia är inte längre den evige tvåan. Nu är han Masters-vinnare efter seger i det 81:a Masters.  Han avgjorde på det första särspelshålet mot engelsmannen Justin Rose. På det som skulle varit Seve Ballesteros 60-årsdag kan alltså Garcia titulera sig major-vinnare.

– Jag är så lycklig, sa Garcia.

– Fantastiskt roligt att Garcia äntligen fick vinna, säger SVT Sports expert Fredrik Andersson Hed.

Efter Ballesteros och Jose María Olazábal blev Garcia den tredje spanjoren som har vunnit Masters.

The Masters

– Det är otroligt att göra det på hans (Seves) 60:e födelsedag och ansluta mig till honom och Olazábal, mina två idoler hela livet, sa en rörd vinnare.

Kände ett lugn

Det var givetvis en besviken engelsman som missade den gröna kavajen genom ett missat utslag på de första särspelshålet. Rose kunde ändå gäldja sig åt att hans vän äntligen fick vinna.

– Det finns en tröst i det. Som jag känner mig nu har han känt sig många gånger tidigare, så det är omöjligt att inte känna sig glad för honom, sa Rose, US-openvinnare 2013.

Garcia har varit och nosat på en major massor av gånger. Den här gången kände han att det fanns något speciellt i luften.

– I dag kände jag ett lugn som jag aldrig har gjort på en majorsöndag, även efter ett par bogeys var jag fortfarande positiv och hade tron.

Amerikanerna försvann

Det fanns alla förutsättningar att bli ett riktigt Europa vs USA-drama, i Ryder Cup-anda, men den kanske största förhandsfavoriten inför dagen, Jordan Spieth, bjöd aldrig upp till dans.

Amerikanen tappade tidigt ett par slag och var sedan aldrig nära att blanda sig i tätstriden. Inte heller Rickie Fowler lyckade tända till på sista varvet.

Det kom istället att handla om en kamp mellan Sergio Garcia och Justin Rose. Engelsmannen gjorde ett birdieryck mellan 5:e hålet och det 8:e och var ikapp Garcia.

På sista nio hålen tog sedan Rose kommandot samtidigt som Garcia vek ner sig. Precis som vi sett flera gånger förut vad gäller spanjoren på slutdagar i majorturneringar. Problemen började egentligen redan på det sjunde hålet där Garcia slog ut  bland träden till vänster. Han räddade paret den gången men på det 10:e när hans inspel var missriktat till höger kostade det ett slag. Bogey på 10:an följdes upp av bogey på 11:an.

tweet

Svängde fram och tillbaks

Sedan vände det till Garcias fördel igen när han räddade paret på 13:e hålet trots en dropp och sedan gjorde sin första eagle på 452 hål på Masters på det 15:e. Inför 16:e hålet var det likaläge på nio under par. Allt handlade om kampen mellan Garcia och Rose. Det liknade den kamp Rose gick mot Henrik Stenson under OS i Rio de sista hålen. Då var Rose den starkare och såg länge ut att vara det även den här gången.

På det 16:e hålet, ett vykortshål, där vi fått se allt från fantastiska hole in ones till Tiger Woods magiska chip i hålet, där tog Rose på nytt kommandot med en birdie.

Men det skulle svänga igen...

För på det 17:e hålet slog Rose sitt inspel i greenbunkern och parputten missades samtidigt som Garcia gjorde par. Nytt likaläge på -9 inför det 72:a hålet.

Där avgjordes det som bekant inte heller trots ett rejält överläge för Garcia som hade en ganska kort birdieputt kvar när Rose missat sin birdie med en hårsmån. Men spanjoren lyckades inte knyta ihop säcken. Han fick vänta en kvart till innan han kunde lyfta armarna mot den blåa Georgia-himlen....

...där Ballesteros säkert sitter och ler tillbaka.

tweet2

Fakta: Sergio García

Född: 9 januari 1980 i Borriol, Spanien.

Världsrankning: Elva.

Majormeriter: Har tidigare varit tvåa i majortävlingar fyra gånger. Segern i US Masters var hans första majortitel i karriären.

Fakta: Så slutade US Masters

1) Sergio Garcia, Spanien, 9 under par (birdie på första särspelshålet).

2) Justin Rose, England, 9 under par.

3) Charl Schwartzel, Sydafrika, 6 under par.

4) Matt Kuchar, USA, och Thomas Pieters, Belgien, 5 under par.

6) Paul Casey, England, 4 under par.

Fakta: Senaste vinnarna i US Masters

2017: Sergio García, Spanien.

2016: Danny Willett, England.

2015: Jordan Spieth, USA.

2014: Bubba Watson, USA.

2013: Adam Scott, Australien.

2012: Bubba Watson, USA.

2011: Charl Schwartzel, Sydafrika.

2010: Phil Mickelson, USA.

2009: Angel Cabrera, Argentina.

2008: Trevor Immelman, Sydafrika.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

The Masters

Mer i ämnet