Nordqvist har tjänat 20 meter på fysträningen

Uppdaterad
Publicerad

Anna Nordqvist har de senaste åren blivit stabil i världstoppen i golf. Hon slår t.ex. 20 meter längre i snitt nu än 2009 då hon vann LPGA-mästerskapen. Mycket har hon att tacka sin målmedvetna fysträning. SVT Sports Rikard Lann besökte Nordqvist i Lake Nona, Florida. Där får vi se hur hon tränar i garaget för att bli ännu vassare som golfare.

”Jag älskar att träna och har aldrig sett några genvägar till framgångar – jag har långa dagar men det är det jag brinner för och älskar att göra, säger Nordqvist om den tuffa fysträningen.

– Det är skönt att komma bort från golfbanan och det har gett mig oerhört mycket på golfbanan också, säger Nordqvist om det som många ser som något nödvändigt ont.

Nordqvist har byggt ett eget gym i sitt garage i huset i Lake Nona i Florida. Det ger perfekta förutsättningar för att träna mycket. Och det gör den svenska världsstjärnan, som har OS i Rio som årets största mål.

OS i Rio de Janeiro 2016

– Vi jobbar väldigt mycket med mina ben, för jag har varit ganska mycket överkroppsdominant i min sving. Nu har jag blivit starkare och min sving har blivit mer ”effortless”, som hon säger på engelska.

Det är mycket knäböj och utfallssteg som gjort Nordqvist starkare.

– Har alltid varit lång och stor men nu känner jag mig mycket lättare och har bra kondition och orkar spela dag ut och dag in, säger Anna.

Hur är skillnaden på hur du ser på fysträningen nu och i början av karriären?

– Har alltid varit en idrottare så jag har älskat att träna men jag tog det väl inte så jätteseriöst med själva fysträningen. Jag tor att det handlar om att ha rätt personer runt omkring en, att ha sådana som inspirerar dig. Klockan sex på morgonen kommer Marcus (Annas personliga tränare) in med ett leende på läpparna, så då blir jag laddad för att köra stenhårt.

Och så ska det ge resultat också...

– Ja absolut, kan inte klaga på att få lite extra längd från tee, skrattar Nordqvist, som slår 20 meter längre i snitt i år än hon gjorde 2009 då hon vann majortävlingen LPGA-mästerskapet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Rio de Janeiro 2016

Mer i ämnet