Foto: TT Nyhetsbyrån

Anna Nordqvist på väg mot sin sämsta säsong

Publicerad

Anna Nordqvist riskerar att göra sin sämsta säsong som golfproffs.
Men till Evian Championship kommer hon som titelförsvarare – och med sköna vibbar.
– Det är en speciell känsla att komma hit. Det väcker mycket goda minnen och det är klart att det ger lite självförtroende, säger hon inför årets sista major.

Det är många som rycker och drar i Anna Nordqvist inför majorn på Evian Resort Golf Club. Tv-inslag ska göras, segerbucklan ska lämnas tillbaka vid en ceremoni, sponsorerna ska ha sitt, det ska hållas en officiell presskonferens och fotograferas och spelas ”pro-am”... Och mitt i allt detta ska Nordqvist försöka försvara den titel som hon efter stor dramatik vann i fjol.

– Det är fullt upp den här veckan, men jag försöker att inte låta det gå ut över träningen. Man går runt med ett leende på läpparna, jag inser nu vad som verkligen hände förra året och man blir nästan ännu stoltare nu. Det är speciellt att få all uppmärksamhet och se stora bilder på mig själv och trofén. Jag hade bara kunnat drömma om det, säger den 31-åriga svenskan.

”En besvikelse”

Med tanke på det späckade schemat är det inte läge för Nordqvist att sitta ner och bjuda TT på en långintervju inför Evian Championship. Men under promenaden från en fotografering, med bucklan intill sig och Genèvesjön som bildskön fond, berättar hon om en säsong som i många avseenden har varit en stor missräkning.

– Hela vårsäsongen var en besvikelse. Jag jobbade på lite fel grejer och valde att bryta med Cameron (McCormick, svingcoach) i början av juni. Jag fick nog. Jag jobbade så hårt, men plötsligt slog jag bollen överallt i min värld. Jag missade både åt höger och vänster, säger Nordqvist.

– Jag har inte riktigt känt igen spelet. Oftast brukar jag vara väldigt stabil och missarna är små. Men när man står över bollen och plötsligt inte riktigt vet vart den ska ta vägen så känns det väldigt annorlunda. Man känner sig ganska obekväm och det är klart att det påverkar självförtroendet.

Bottenrekord

Siffrorna från säsongen talar klarspråk. Anna Nordqvist ligger 38:a i penningligan på LPGA-touren – ett bottenrekord för svenskan som har varit bland de tio bästa fyra år i rad. I majortävlingarna har hon bara klarat kvalgränsen en gång av fyra – även det en bottennotering.

Tur då att säsongen inte är över riktigt än.

–Jag tycker att det känns bättre och bättre, jag börjar få tillbaka stabiliteten och jämnheten som jag har saknat tidigare i år. Och det är så mycket positiva känslor här, samtidigt som jag kommer tillbaka hit och känner att jag inte har någonting att förlora. Ingen kommer kunna ta segern från förra året ifrån mig.

TT: Kan du vinna i år igen?

– Om jag får spelet att klicka – absolut!

Fakta: Evian Championship

Visa

Spelort: Évian-les-Bains, Frankrike.

Banan: Par 71, cirka 5 900 meter.

Prispengar: Totalt 4,1 miljoner dollar, motsvarande cirka 37 miljoner kronor. Tävlingen är, efter US Open, den näst mest penningstinna av damernas fem majors.

Svenska deltagare (torsdagens starttider inom parentes): Anna Nordqvist (8.25), Caroline Hedwall (8.58), Madelene Sagström (12.15), Pernilla Lindberg (13.10), Dani Holmqvist (13.10).

Vädret: Regn har stört tidigare år, inte minst i fjol då man fick korta tävlingen från 72 till 54 hål. Under inspelsdagarna den här veckan har det varit soligt och stekhett, men under torsdagen och fredagen väntas en del nederbörd. Dock inte i samma utsträckning som förra året.

Blågula framgångar: Anna Nordqvist blev i fjol första svenska att vinna tävlingen sedan den blev en major. Men det har varit Sverige överst på resultattavlan sex gånger tidigare. Helen Alfredsson har vunnit i Evian tre gånger (1994, 1998 och 2008), Annika Sörenstam två gånger (2000 och 2002) och Catrin Nilsmark en gång (1999).

Fakta: Anna Nordqvist

Visa

Född: 10 juni 1987 i Eskilstuna.
Världsrankning: 18:e.
Majortitlar: LPGA-mästerskapet 2009, Evian Championship 2017.
Säsongen som gått: Största framgången är tredjeplatsen på Thornberry Creek i Wisconsin i juli. I årets första major, ANA Inspiration, slutade hon 40:e – och har därefter missat ”cutten” i tre raka majors.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer