Anna Nordqvist är glad över att golfen minskar videogranskningen. Foto: Bildbyrån.

Golfen minskar videogranskningen

Uppdaterad
Publicerad

Anna Nordqvist och Lexi Thompson har båda förlorat en varsin Major på grund av att de videogranskats i efterhand om brott mot regelboken. Under onsdagen kom regeländringen; golfen minskar videogranskningen.

”Jag är glad över de nya reglerna. Med tanke på det jag upplevde förra året på U.S Open vet jag vilken inverkan tekniken kan ha på reglerna. Jag gjorde ett misstag och tar ansvar för det, men jag är glad över att det här inte kommer att bli något problem i framtiden”, skriver Anna Nordqvist på sin Twitter.

Det var i fjol som Nordqvist blev bestraffad, efter videogranskning, med pliktslag för att hon satte klubban i bunkern. Därefter förlorade hon i särspelet mot Brittany Lang i US Open.

Ett annat exempel är när Lexi Thompson fick fyra pliktslag i ANA Inspiration, när en tittare mejlade in om en regelmiss.

”Mer vikt vid spelarens värdering”

Skotska Royal & Ancient och amerikanska golfförbundet beslutade därför att ändra reglerna till att spelare inte ska bestraffas om det inte går att se regelmissarna vid första ögonkastet. Det innebär att det inte inte längre går att bestraffa en spelare i efterhand efter videogranskning eller att tittare kan informera om regelmissar.

– Golf har alltid varit en sport med hög integritet. Därför vill vi lägga mer vikt vid spelarens egen värdering än det videotekniken visar, säger R&A-toppen Martin Slumbers.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.