Annika Sörenstam och Henrik Stenson är värdar. Foto: Bildbyrån

Scandinavian Invitation blir mixedtävling

Uppdaterad
Publicerad

Scandinavian Invitation blir en mixedtävling nästa år. Henrik Stenson och Annika Sörenstam står som värdar.

– Jag känner mig väldigt exalterad att stå som värd för tävlingen bredvid Annika, som är en av världens bästa golfare genom tiderna, säger Stenson i ett pressmeddelande.

Den svenska Europatourtävlingen i golf, Scandinavian Invitation, ska nästa år spelas 11–14 juni. Det stod klart efter att Europatouren offentliggjort hela spelschemat inför kommande säsong. Nu står dessutom klart att tävlingen görs om.

Nästa år kommer 78 damer och 78 herrar att spela mot varandra i en mixedtävling med en prissumma på 1,5 miljoner euro. De kommer att kunna lottas i samma bollar och damerna kommer att spela från annan tee, i övrigt fungerar det som vanligt, det vill säga lägst score vinner.

– Enda skillnaden är att det är hälften som många herrar som det har varit tidigare år, och där damerna står för den andra hälften, säger Christian Ahlqvist pressansvarig för tävlingen, till SVT Sport.

Golfen förändras

Tävlingen är sanktionerad av Europatouren på både dam- och herrsidan och kommer att ge rankningspoäng. Dessutom får herrarna poäng till Ryder Cup och poäng till slutspelet, Race to Dubai, medan damerna får poäng till sitt slutspel, Order of Merit. Bäste herrspelare i tävlingen kommer att få den högsta rankningspoäng som Europatouren ger för en tävling med 78 deltagare.

– Golfen förändras, det måste tävlingarna också göra, säger Ahlqvist.

Sveriges storstjärna Henrik Stenson är klar för tävlingen, i övrigt finns inga namn presenterade.

Tävlingen kommer att spelas på Bro Hof kommande säsong, sedan är det oklart de två säsongerna efter det och banan kommer att sättas av domare från både dam- och herrtouren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.