Annika Sörenstam och Henrik Stenson är värdar. Foto: Bildbyrån

Scandinavian mixed – unik tävling i Halland

Uppdaterad
Publicerad

Under helgen peggar 156 golfproffs upp på Vallda Golf & Country Club i Kungsbacka.

Hälften är kvinnor, hälften är män i en unik tävling på damernas och herrarnas Europatour.

Ambassadörer för tävlingen är Sveriges bästa spelare på herr- respektive damsidan genom tiderna: Henrik Stenson och Annika Sörenstam.

Upplägg

En historisk tävling där 78 kvinnor och 78 män ska tävla på samma bana, om samma prispott och samma trofé. Tävlingen är sanktionerad av Europatouren på både dam- och herrsidan och kommer att ge rankningspoäng. Dessutom får herrarna poäng till Ryder Cup och poäng till slutspelet, Race to Dubai, medan damerna får poäng till sitt slutspel, Order of Merit. Bäste herrspelare i tävlingen kommer att få den högsta rankningspoäng som Europatouren ger för en tävling med 78 deltagare.

Herrarna och damerna kommer att kunna lottas i samma bollar och damerna kommer att spela från annan tee, i övrigt fungerar det som vanligt, det vill säga lägst score vinner.

Bakgrund

Planer på att göra något annorlunda med Sveriges Europatourtävling i golf har funnits i några år. Något som kan bli en nytändning för en tävling som de senaste upplagorna har tappat i prispengar och status på touren. En av idéerna var att bjuda in damerna till en unik mixedtävling, och så blir det nu. Tanken var att den skulle avgöras första gången 2020 på Bro Hof GC utanför Stockholm. Men coronapandemin satte stopp. Men nu är det dags på Vallda GC utanför Göteborg.

Kan damerna hävda sig mot herrarna?

Förhoppningen är, enligt tävlingschefen Mikael Eriksson, att lika många damer som herrar ska klara kvalgränsen efter fredagens spel. Damerna kommer att spela på en 13,1 procent kortare bana än herrarnas 6464 meter, för att kompensera för den skillnaden som det är mellan könen vad gäller slaglängd. Det betyder att banan kommer vara i genomsnitt (varierar från dag till dag) 823 meter kortare för damerna.

Men det är inte bara längden som måste finnas med i beräkningarna. Att damer slår bollen med mindre spinn ger dels lite mer rull i utslagen men framförallt sämre förutsättningar att nå vissa flaggplaceringar om greenerna är hårda. 

Det betyder att man inte kommer placera lika många flaggor en kort bit in på green eller precis bakom bunkrar.

– Helt klart kommer vi inte att sätta riktigt lika tuffa pinnar, säger Mikael Eriksson till Svensk Golf.

Eftersom detta är första gången en sådan här tävling spelas finns inga facit. Är banuppsättningen tillräckligt rättvis? Det lär avslöjas ganska snart under torsdagens spel. Räkna med att det kan ske förändringar till fredagen...

Unik tävling

Mixedtävlingen är den första hittills på Europatouren där män och kvinnor möter varandra. 2019 hölls en liknande tävling för första gången, Jordan Mixed Open. Men då var det en tredjedel från herrarnas Challenge Tour, den europeiska seniortouren Legends Tour och damer från Europatouren.  Utfallet den gången blev lyckat. Ungefär lika många challengetour-spelare, seniorer och damer tog sig vidare.

Förhoppningen är att den här tävlingen ska bli en succé och inspirera fler att testa något liknande på PGA- och LPGA-touren i USA.

Stenson och Sörenstam

Annika Sörenstam: ”Jag älskar inkluderingen med den tävlingen. Att herrar och damer, alla golfproffs tävlar tillsammans i Sverige på samma bana och för samma prissumma. Det är fantastiskt för golfen.”

Henrik Stenson: ”Jag tror att Scandinavian Mixed kan bli ett gott exempel på inkludering och genom att inspirera både tjejer och killar till golfen hoppas jag att vi kommer få se fler event av den här typen runtom i världen framöver.”

Sörenstam – har inte hon slutat?

Jo, visst har hon slutat. Redan 2008 lade världens kanske bästa spelare genom tiderna klubborna på hyllan. Men 50-årige Sörenstam har fått upp suget på senaste tiden. I februari ställde hon upp i sin första LPGA-tourtävling på 13 år på hemmabanan Lake Nona i Orlando – och klarade kvalgränsen. Då hette det att det var en engångsföreteelse för att komma i form för målet att spela US Senior Womens Open.

Men nu plockade hon fram klubborna på nytt. Skälen är förstås inte bara att hon plötsligt kände för att tävla utan det handlar om att hon tillsammans med Henrik Stenson är ambassadör för tävlingen.

Under fredagen var det dock färdigspelat för Sörenstam.

Banan

Herrarnas Scandinavian Invitation har tidigare spelats i samma trakter som årets tävling. 2019 spelades tävlingen på Hills GC i Mölndal. Men nu har man flyttat sig ytterligare två mil söderut i Göteborgstrakten, till Kungsbacka och Vallda Golf & Country Club.

Banan blev klar sommaren 2009 och rankas som Sveriges sjunde bästa i senaste rankningen av Svensk Golf. Det är en så kallad hedbana som Martin Hawtree och Caspar Grauballe skapade, inspirerad av 1920-talets legendariska engelska golfbanor.

På klubbens hemsida skriver man: ”Banans torra, hårda spelytor, utmärkande bunkrar, ondulerade greenområden och strategiska hål som omringas av högruff är en utmaning oavsett handicap”.

Golf Digest har utnämnt Vallda till ”Sveriges roligaste bana”.

KLIPP: Stenson och Sörenstam slår ut på Vallda för jämställdheten (9 juni 2021)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Stenson och Sörenstam slår ut på Vallda för jämställdheten Foto: Johannes Danielsen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer