Foto: Bildbyrån

”Segervrålet ger eko i hela golfvärlden”

Publicerad

KRÖNIKA · Hårfästet är högre.
Kroppen tillåter inte lika mycket träning som förr.
Men vinnaren Tiger Woods är tillbaka och segervrålet på Augusta National ger eko i hela golfvärlden.

Thomas Tynander

reporter

22 år efter sin första titel i Augusta vinner fenomenet Tiger Woods sin femte gröna kavaj. Och det är inget annat än en bragd att trots elva års ökenvandring utan major-titlar, i skuggan av skandalrubriker, lyckas komma tillbaka och vara bäst när det gäller som mest.

Masters 2019 var annars länge ett drama med många som högg på ledningen under turneringens sista timme. Som vanligt avgjordes allt sista nio hålen, så är det alltid i Masters, och det fanns så många olika varianter av möjliga triumfer att det nästan blev rörigt även för spelarna själva när de följde de klassiska ledartavlorna. Kyligast var Tiger Woods, som ju har en enorm erfarenhet av Augusta National och tidigare i veckan talade om ”ett litet bibliotek i minnet att gå till”, för varje möjlig situation på den ikoniska banan. Rycket med tre birdies under avslutningen gjorde att han redan före det sista hålet hade två slags ledning. Så det slutade med att just Tigern högg bäst av alla, och han släppte aldrig klorna om kavajen.

Hårfästet och en sliten fysik som inte längre tillåter mardrömslik träning är kanske det enda som avslöjar att Woods är 43 år. Men han är numera pappa till stora barn och har förstås andra prioriteringar än när han som nyblivet proffs ägnade sinnessjukt mycket tid åt golfen och helt enligt sin plan att skriva golfhistoria. Även det har varit bra för timmarna på jobbet.

43 är ingenting i golf. Jack Nicklaus vann sin sjätte gröna kavaj som 46-åring och var snubblande nära på nytt, ett dussin år senare. Så visst kan Woods göra som sin idol och även han vinna sex kavajer. Kanske, kanske kan han även nå Nicklaus 18 majors. I dag har Woods 15 och är långt från nöjd med det.

Att det fanns en chans att se Woods vinna i Augusta 14 år efter sin senaste Masters såg vi när han vann Tour Championship i fjol, den första riktigt stora titeln på länge. Han var dessutom framme och nosade på seger även i både The Open och PGA Championship. Kanske insåg han det även själv 2018, att plötsligt fick han det självförtroende han behövde. För han har ju verkligen varvat drömgolf med overkliga dippar, de senaste åren. Jag har själv sett de flesta av Tiger Woods segrar på plats i Augusta och trodde inte på fler majors i den golfbagen, inte en chans. Jag var övertygad om att kaoset i privatlivet och alla skador hade lämnat allt för djupa sår.

Men plötsligt fick vi alltså höra Tiger-vrålet igen och uppleva de pumpande knytnävarna ännu en gång.

Det går inte annat än imponeras av idrottsmannen och fenomenet, Tiger Woods. Snacka om tålamod, vänta i mer än ett decennium på att vinna stort måste ha varit påfrestande.

Så i framtiden kan vad som helst hända, plötsligt. Det kan bli fler stora titlar 2019. Killen som förändrade golfen för femton år sedan är tillbaka och vill ha mer.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa skeenden”.