Catriona Matthew vill se samma prispengar för damer och herrar. Foto: Bildbyrån

Solheim cup-kaptenen: Betala lika mycket till dam- och herrgolfare

Uppdaterad
Publicerad

Solheim Cup-kaptenen Catriona Matthew, vinnare av British Open 2009 tycker att det borde betalas lika mycket i prispengar mellan damer och herrar för en majorseger.

– Om de kunde göra så att US Open och British Open betalade ut lika mycket i prispengar till damer och herrar skulle säkert fler turneringar titta på det och följa efter, säger hon till BBC.

I år spelades för första gången någonsin en LPGA-tävling och en tävling på herrarnas Europatour samtidigt och under jämställda förhållanden när Vic Open avgörs utanför Melbourne i Australien. Vinnarna fick cirka 1,5 miljoner kronor vardera på dam- och herrsidan.

Men på majorsidan är det fortfarande ojämställt. Av de två majortävlingarna som både damer och herrar spelar, US Open och British Open är det stor skillnad i prispengar.

– Du ser mycket mer damgolf på tv i dag, men det är fortfarande ett stort hav mellan de bästa herrarna och damerna när det kommer till prispengar, säger Solheim Cup-kaptenen Catriona Matthew till BBC.

En miljon mer

Italienaren Francesco Molinari fick över 1 miljon pund mer i prispengar än Georgia Hall för sin seger i British Open förra året. Molinari fick drygt 1,8 miljoner kronor medan Hall fick 470 000 för sin seger. Och även i US Open var skillnaden stor. Brooks Koepka fick 1,7 miljoner pund för sin seger 2018, medan Ariya Jutanugarn fick 710 000 pund.

– Om de kunde göra så att US Open och British Open betalade ut lika mycket i prispengar till damer och herrar skulle säkert fler turneringar titta på det och följa efter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.