Annika Sörenstam bryter tystnaden efter kritikstormen. Foto: Nyhetsbyrån TT.

Annika Sörenstam bryter tystnaden – efter kritiken

Uppdaterad
Publicerad

Annika Sörenstam, 50, kritiserades hårt efter att ha tagit emot frihetsmedaljen från Donald Trump.

Nu uttalar sig golflegendaren om situationen för första gången.

– Jag delar sorgen och rädslan som alla känner efter det som hände vid Kapitolium. Det var en mörk dag i USA:s historia, säger hon till NBC.

Den 6:e januari stormades Capitolium i Washington av anhängare till Donald Trump. Dagen efter blev Annika Sörenstam inbjuden till Vita Huset.

Golflegendaren fick ta emot presidentens frihetsmedalj. Det är den högsta utmärkelsen som går att få som civilperson i USA. Hon fick medaljen för sina insatser som ambassadör för golfen.

Sörenstam blev rejält kritiserad för att hon valde att åka till Vita Huset och ta emot medaljen.

Skulle ha fått medaljen i mars 2020

Nu bryter hon tystnaden.

– Jag är inte den som blickar tillbaka på saker, och ångrar mig. Jag skulle ha tagit emot medaljen i mars 2020. Jag vill inte lägga energi på det som har hänt, jag vill lägga energi på framtiden. Jag är en person som hela tiden blickar framåt och fortsätter att öppna dörrar och skapa möjligheter för unga tjejer runtom i världen, säger Sörenstam till NBC.

– Jag delar sorgen och rädslan som alla känner efter det som hände vid Capitolium. Det var en mörk dag i USA:s historia.

KLIPP: NFL-legendaren tackar nej till Trumps medalj (12 januari, 2021)

Presidentens frihetsmedalj

Presidential Medal of Freedom (svenska: Presidentens frihetsmedalj) är USA:s främsta civila utmärkelse. USA:s president delar ut den efter eget gottfinnande till personer som gett ett särskilt anmärkningsvärt bidrag till den nationella säkerheten i USA, till världsfreden eller för kulturella eller andra offentliga eller privata ansträngningar.

Medaljen inrättades av president John F. Kennedy 1963 och ersatte den tidigare ”Frihetsmedaljen” som instiftades av Harry S. Truman 1945 för att hedra de som tjänstgjort under andra världskriget.

Till skillnad från många andra amerikanska utmärkelser kan även personer som inte är amerikaner belönas med presidentens frihetsmedalj. Den kan utdelas till samma person mer än en gång och kan även ges postumt, som till exempel till Kennedy själv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.