Nicol David, till höger, hade gett upp sina åtta VM-guld för att få spela ett OS. Rory McIlroy, till vänster, vill inte spela OS överhuvudtaget. Foto: TT Nyhetsbyrån/Bildbyrån

Squash-frustration mot OS-golfen

Uppdaterad
Publicerad

OS-golfen lider avhopp efter avhopp på herrsidan.

Särskilt smärtsamt är situationen för sporten squash – som nobbades på OS-programmet till förmån för golfen.

Golfen är tillbaka på OS-programmet till spelen i Rio de Janeiro i sommar. Men någon succé har återkomsten inte blivit. Hittills har 21 herrspelare tackat nej till att delta. Vissa skyller på zikaviruset, andra skyller på det tuffa schemat med tourtävlingar både veckan före och efter OS-golfen.

Det är redan klart att världens fyra bäst rankade herrspelare kommer att saknas i Brasilien – och en av dem, Rory McIlroy, har dessutom OS-golfen som betydelselös.

OS i Rio de Janeiro 2016

Särskilt surt blir återbuden för sporten squash, som misslyckades att ta sig in på OS-programmet till OS 2020 i Tokyo till förmån för golfen.

”Nästan förutsägbart”

Alex Gough är vd i det internationella squashförbundet och riktar nu kritik mot både golfen och den internationella olympiska kommittén.

– Det har varit väldigt frustrerande. Men ska jag vara ärlig var det nästan förutsägbart. Adam Scott (australisk golfare reds anm.) sa tidigt att OS-golfen skulle bli en uppvisningsturnering. Det bevisade att golfen inte skulle få den prestige från spelarna som den förtjänar. Golfarna säger att det inte kommer att vara höjden på deras karriärer, och det är den största besvikelsen för världens squash-spelare, säger Gough till Reuters.

Även indiske toppspelaren Saurav Ghosal uttrycker sin frustration mot golfen.

– Samtliga squashspelare har gjort klart att det vore en bedrift att bara få vara en del av OS. Till och med Nicol David (tidigare världsetta reds anm.) har sagt att hon skulle ge upp sina åtta VM-guld för en chans att vinna ett OS-guld, säger Ghosal till Indian Express.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Rio de Janeiro 2016

Mer i ämnet