Foto: TT/Frida Bräster, Svenska Golfförbundet

Stark start i PGA-premiären av Åberg

Uppdaterad
Publicerad

Ludvig Åberg startade på bästa sätt i sin allra första PGA-tourtävling. Svenske amatören har firat stora triumfer i collegespel och fått en inbjudan till PGA-tourtävlingen på Bermuda. Svensken tog chansen och är två under par på första varvet.  Men han har ett hål kvar att spela då spelet avbröts på grund av mörker när Åberg spelat 17 hål.

22-åringen, som utmålas ett av få svenska hopp om en ny bra era för svensk herrgolf, tog verkligen chansen på Bermuda.  Svensken var och nosade på en tätposition på fyra under par efter 12 spelade hål. Sedan kom två bogeys och mörkret. Tävlingen blåstes av pga mörker när Åberg hunnit spela 17 hål.

Han ligger just nu på en 15:e plats på två under par, fyra slag efter ledande duon Brandon Hagey och Chad Ramey.

Trea i världen

Åberg är rankad trea i världen som amatör och har genom bra spel på college nu fått chansen på PGA-touren. Han tävlar för Texas Tech  och en seger i tävlingen Jones Cup tidigare i år kvalificerade Åberg till PGA-tourtävlingen på Sea Island i Georgia i november, men att debuten i stället sker redan den här helgen är lite av en slump.

Åberg träffade på en representant för en agentur i somras, sade att han gärna ville testa den stora scenen – och vips så dök chansen upp.

– Jag försökte bara vara trevlig, haha. Det är rätt mycket jobb bakom kulisserna som agenturerna gör och de lade väl ett gott ord för mig. Det slutade med att ”TD” (tournament director) hörde av sig och frågade om jag ville spela här, berättade Åberg för TT igår.

Tävlingen på Bermuda har ett relativt svagt startfält.  Tidigare US Masters-vinnaren Patrick Reed och Europas Ryder Cup-spelare Matt Fitzpatrick, som nyligen vann på Valderrama, är rankade högst.

Tre andra svenskar är med och spelar. Richard S Johnson är sex över par, David Lingmerth fyra över par och Daniel Chopra är två över par.

MER GOLF: Utmaningen: Försöka slå världens snabbaste hål

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.