Stenson Foto: TT Nyhetsbild

Stenson missade tourfinalen knappt

Uppdaterad
Publicerad

Henrik Stenson har balanserat på gränsen hela veckan.

Till slut hamnade han 32:a på Fedex Cup-rankningen och missar därmed tourfinalen med knapp marginal.

Den svenska golfstjärnan såg länge ut att få vara med när PGA-tourens slutspel avgörs i Atlanta nästa vecka.

Men så skickade Stenson utslaget i vattnet på 15:e, ett kort par 4-hål som han lite senare lämnade med en dubbelbogey i scorekortet. Den dyrbara missen under söndagens avslutande runda innebar att Stenson rasade på den totala slutspelsrankningen, där han hamnade strax utanför de 30 bästa som får spela tourfinalen.

I själva tävlingen på Conway Farms utanför Chicago slutade Henrik Stenson delad 51:a, på totalt fyra under par och långt bakom tätstriden.

Marc Leishman kopplade greppet redan i torsdags med en 62-runda. Australiern ledde sedan efter varje dag och kunde relativt bekvämt säkra segern under sista rundan. Leishman slutade 23 under par och var fem slag före Justin Rose och Rickie Fowler.

I finaltävlingen på East Lake har samtliga 30 spelare en teoretisk chans att ta hem segern i Fedex Cup, som ger en bonus på motsvarande 80 miljoner kronor. De fem första – i tur och ordning Jordan Spieth, Justin Thomas, Dustin Johnson, Marc Leishman och Jon Rahm – har allt i egna händer och är garanterade totalsegern om de vinner tävlingen.

Fakta: Fedex Cup

Totalställningen inför tourfinalen på East Lake i Atlanta, Georgia:

1) Jordan Spieth, USA.

2) Justin Thomas, do.

3) Dustin Johnson, do.

4) Marc Leishman, Australien.

5) Jon Rahm, Spanien.

...

32) Henrik Stenson, Sverige (utslagen).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.