Ludvig Åberg, 21 år, spelar på PGA-touren den här veckan. Foto: Göran Söderqvist/TT Nyhetsbyrån

Svensk amatör gör PGA-tourdebut: ”Inga superhjältar”

Uppdaterad
Publicerad

Svensk herrgolf har haft några halvtunga år, men det finns ljus i mörkret. Som Ludvig Åberg, världens tredje bästa amatör. Nu debuterar han på PGA-touren efter en inbjudan.

Ludvig Åberg, som fyller 22 år på söndag, befinner sig på Bermuda. Det är där som PGA-touren har landat den här veckan, med Åberg som en av de 128 spelarna i startfältet.

– Det är ju de här spelarna som man vill spela mot, man har tänkt på att man vill göra det här en längre tid, säger den förväntansfulle skåningen.

Han växte upp i Eslöv men spelar till vardags collegegolf för Texas Tech – och han gör det så bra att han just nu är rankad trea på amatörernas världsrankning.

En seger i Jones Cup tidigare i år kvalificerade Åberg till PGA-tourtävlingen på Sea Island i Georgia i november, men att debuten i stället sker redan nu var lite av en slump. Åberg träffade på en representant för en agentur i somras, sade att han gärna ville testa den stora scenen – och vips så dök chansen upp.

– Jag försökte bara vara trevlig, haha. Det är rätt mycket jobb bakom kulisserna som agenturerna gör och de lade väl ett gott ord för mig. Det slutade med att ”TD” (tournament director) hörde av sig och frågade om jag ville spela här, säger Åberg.

”Bara människor”

Det ska sägas att startfältet på Bermuda är relativt svagt för att vara på världens bästa tour. Tidigare US Masters-vinnaren Patrick Reed och Europas Ryder Cup-spelare Matt Fitzpatrick, som nyligen vann på Valderrama, är rankade högst och får de flesta förhandstipsen.

Och att vara bland idel PGA-tourproffs skrämmer inte slag på Ludvig Åberg.

– Det här är ju spelare som jag ser på tv varje vecka, men de är också bara människor och inga superhjältar direkt. Förhoppningsvis kan man mäta sig med dem, och framför allt ser jag det som en väldigt rolig upplevelse, säger han.

Åberg har tidigare testat på Europatouren i Sverige två gånger. Han blev 34:a för tre år sedan och 30:e i år. Kanske blir han proffs redan i sommar, kanske dröjer det ytterligare. Men det som är säkert är att siktet inför framtiden är högt ställt för den blågula golftalangen.

– Jag vill vinna på den här nivån, säger han.

– Man såg de killar som kom ut som proffs för två år sedan: Matthew Wolff, Viktor Hovland, Collin Morikawa. De var högt rankade amatörer och tog sig ut snabbt och vann. När man ser såna saker gör det att man blir lite extra taggad.

Pappa som caddie

På Bermuda har Åberg publikstöd från mamma, syster, faster och hennes man – och så pappa Johan som ska vara caddie, precis som under amatör-EM i Frankrike i somras. Då tog Åberg silver efter att ha gått en av rundorna på 61 slag.

–  Vi kan väl hoppas på en liknande score nu då, säger Åberg och skrattar.

– Jag ska försöka se det som vilken tävling som helst. Det ska bli spännande att se hur jag hanterar det.

Här försöker de slå världens snabbaste hål på klassiska banan:

Fakta: Veckans tävling på Bermuda

Inte en enda av världens 20 bästa spelare har tagit sig till Bermuda för veckans PGA-tourtävling. Patrick Reed (24:a) och Matt Fitzpatrick (26:a) finns i alla fall i startfältet, som också innehåller fyra svenskar. Förutom debuterande talangen Ludvig Åberg handlar det om tre spelare som snarare går under rubriken ”föredettingar”: Daniel Chopra, Richard S Johnson och David Lingmerth, som alla har vunnit på PGA-touren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.