Donald Trump planerar murbygge mitt i naturreservat (snigeln på bilden har ingenting med artikeln att göra). Foto: TT Nyhetsbyrån

Trumps nya mur: Mitt i naturreservatet

Uppdaterad
Publicerad

Till sist vann Donald Trumps företag.

Nu ska det byggas två murar – hundratals meter breda – som kan skada djur- och växtlivet.

Det är The Trump International Golf Links Doonbeg, som ägs av Trump Organization, som fått så kallat grönt ljus för att bygga barriärerna.

De ska vara 630 meter respektive 260 meter långa vid orten Doonberg på västra Irland vid en golfbana som enliigt miljöorganisationer kan skada det skyddade växt- och djurlivet. Speciellt den lilla snigeln grynsnäckan som funnits där sedan istiden.

Tidigare nobbades Trumps företags planer på grund av många protester. ”Save The Waves” hade samlat 100 000 namnunderskrifter. Dagens besked väcker stor bestörtning.

– Det är en besvikelse. Vi borde ändra på golfbanan och inte kustlinjen, säger Green Partys ledare Eamon Ryan som förväntar sig en överklagan.

Trump har investerat miljarder i goflbanor sedan han började satsa 1997. USA:s president har antytt att han inte tror på att klimatförändrar är skapade av människan och twittrade att de är skapade av och för kineser under 2012.

Men i ansökan till anläggningen angavs klimatförändringarna och en stigande havsnivå som orsaken till muren. 

Kina

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.