Foto: SVT och Bilbyrån

Grahn: ”Sverige går till VM-final”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige spelar en historisk VM-semifinal mot Frankrike ikväll.

Men det tar inte slut där. I alla fall inte om man ska tro SVT Sports expert Magnus Grahn.

– Det kommer att avgöras sent men Sverige vinner, säger han.

Aldrig tidigare har de svenska handbollsdamerna tagit sig så här långt i ett VM. Det har blivit en EM-final 2010 och ett EM-brons 2014, men inget mer än så. Ikväll har man nu chansen att skriva in sig i historien och säkra en medalj i ett handbolls-VM.

– De har spelat med en smartness och Signell (förbundskaptenen) har lyckats att prägla laget och fått ut sina idéer till spelarna. De har gjort kloka, smarta, taktiska drag mot alla motståndare de mött. Det finns en bredd i truppen och flera har tagit chansen, som Johanna Westberg och Hanna Blomstrand.

Handbolls-VM

Har varit ett problem

Stora, tuffa, fysiska Frankrike brukar dock vara ett problem för blågult i just mästerskap. Rent historiskt tar de sig gärna till minst semifinal när det väl gäller och det kommer att krävas något alldeles extra ikväll.

– Det kommer att bli ett tufft försvarsspel från båda lagen. Fransyskornas skytte är enormt bra, de har ett stort tryck utifrån och Sverige måste orka stå upp mot det. Då kan man skapa lätta mål på kontringar och det kan bli framgångsrikt idag.

En nyckel

Magnus Grahn berömmer den harmoni som finns i laget, som syns inte minst via de danser som har spritt sig i sociala medier, och att försvarsspelet har varit väldigt samlat. Men det finns en nyckel för svensk seger ikväll.

– Vi har Bella Gulldén som ska leda och styra det svenska laget och hon har visat en fantastiskt fin form. Gulldén är den stora fixstjärnan och får hon till det kliver flera andra fram. Det är viktigt att hon är bra (mot Frankrike).

Går Sverige till VM-final?

– Ja, jag tror det faktiskt. Det kommer att smälla rejält och bli otroligt jämnt. Det kommer att avgöras sent, men Sverige vinner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Handbolls-VM

Mer i ämnet