Becky Downie blev inte uttagen till OS. Foto: TT

Adlertegs konkurrent missar OS: ”Kom som en chock”

Uppdaterad
Publicerad

VM-tvåan i barr, brittiskan Becky Downie, har inte blivit uttagen till OS.

Gymnasten har vittnat om kränkningar, vilket nu antyds ligga bakom petningen.

”Det kom som en chock”, menar hennes syster Ellie.

Downie, 29, hade hoppats få delta i ett tredje OS där hon skulle ha ställts mot bland andra svenskan Jonna Adlerteg, som också är specialist på barr. Men Downie blev inte ens uttagen som reserv och överklagan som hennes team gjorde godkändes inte.

”Det kom som en chock, men var ändå inte överraskande med tanke på hur vi behandlats det här året”, skriver systern Ellie Downie på Twitter.

”En olycksbådande varning”

Båda systrarna tävlar i gymnastik och har det senaste året berättat om de känslomässiga ärr som de bär på från sina karriärer, och har sagt att kränkningar inom gymnastikträning är ingrott och helt normaliserat.

Gruppen Gymnasts for change tror att det kan vara ett skäl till att Becky Downie inte får en OS-biljett.

”Att Becky kritiserade brittisk gymnastikkultur i fjol är ganska lätt att anta vara det som ligger bakom deras skäl till att effektivt avsluta Becky Downies karriär. Det kan också vara en olycksbådande varning till dem som vill tala ut i framtiden”, skriver gruppen i ett uttalande.

Brodern fick hjärtattack

Gymnastikförbundets tävlingsdirektör James Thomas säger att beslutet baserades enbart på meriter.

Varken Becky eller Ellie Downie deltog i det brittiska OS-kvalet tidigare i våras eftersom deras 24-årige bror Josh fick en hjärtattack och avled. Gymnastikförbundet gick då med på att skjuta fram OS-uttagningen till i juni.

Adlerteg slipper ändå inte ett hårt brittiskt motstånd. Uttagna Amelie Morgan tog EM-brons i barr tidigare i år, då Adlerteg kom sexa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer