Simone Biles blev historisk med en ”triple double”. Foto: youtube/BILDBYRÅN

Biles första kvinna att göra en ”triple double”

Uppdaterad
Publicerad

Simone Biles nöjer sig inte med att vara bäst. Hennes senaste bedrift: En så kallad ”triple double” i amerikanska mästerskapen under fristående programmet.

– Man ska aldrig vara nöjd bara för att man vinner, säger hon enligt New York Times.

Simone Biles, 22, var en av hundratals amerikanska gymnaster som utsattes för läkaren Larry Nassars övergrepp.

I en nyligen publicerad utredning framgick det att det amerikanska förbundet medvetet dolt läkarens övergrepp i över ett år.

I dagarna uttryckte Biles sin besvikelse över att förbundet inte lyckades skydda gymnasterna.

Trots det svarade hon nu för en historisk bedrift i amerikanska mästerskapen. Hon blev nämligen den första kvinnan att lyckas med en så kallad ”triple double” i tävlingssammanhang.

Räknas inte som

Så länge Biles inte testar momentet på ett VM eller OS kommer hon dock inte att kunna få poäng. En ”triple double” räknas inte officiellt som ett godkänt moment fram till dess.

För hela rutinen fick hon 14,35 poäng, högst av alla under fredagen. Biles upprepade bedriften under söndagen och satte då landningen perfekt.

– Man ska aldrig vara nöjd bara för att man vinner, utan alltid ge sitt yttersta för att ta nästa kliv, säger hon enligt New York Times.

En ”triple double” är sällsynt även på herrsidan och faktum är att många av Biles konkurrenter inte kan genomföra en ”double double” – som hon också stod för i samma tävling och blev historisk då hon var den första kvinnan att klara det från en bom.

Biles är tidernas mest dekorerade gymnast inom världsmästerskap med sina 20 medaljer, varav 14 guld, och har dessutom tagit fyra OS-guld.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.