Becky Downie, till vänster, har vittnat om kränkningar inom gymnastiken. Foto: TT

Brittiska OS-gymnaster vittnar om övergrepp

Uppdaterad
Publicerad

Brittiska gymnastikförbundet utreds efter anklagelser om psykisk och fysisk misshandel. 37 gymnaster, varav tre olympier, vittnar om övergreppen.

– Vi har svikit er och är ledsna för det, säger ordföranden Mike Darcey.

Darcey menar att kulturen bland tränare måste förändras och säger att man behöver göra mer för att undvika liknande händelser i framtiden.

– När vi tittar tillbaka på några av de fantastiska ögonblicken från OS i Tokyo måste vi också erkänna att vi misslyckats med att hänga med när vår organisation växt snabbt de senaste åren, säger han och fortsätter:

– Vi vet att det är många metoder inom sporten som är bra i Storbritannien, men vi måste klargöra för alla medlemmar att kränkande metoder som att träna skadad, mobbning, att skrika och vikthåna är oacceptabelt. Medvetenheten kring sådana metoder ökar inom gymnastiken, även globalt.

VM-tvåan har vittnat om kränkningar

I juni kom beskedet att VM-tvåan i barr, brittiskan Becky Downie, inte togs ut till OS i Tokyo. Gymnasten hade vittnat om kränkningar, vilket antyddes ligga bakom petningen.

”Det kom som en chock, men var ändå inte överraskande med tanke på hur vi behandlats det här året”, skrev då systern Ellie Downie på Twitter.

Båda systrarna tävlar i gymnastik och har det senaste året berättat om de känslomässiga ärr som de bär på från sina karriärer, och har sagt att kränkningar inom gymnastikträning är ingrott och helt normaliserat.

Klipp: Biles tillbaka efter 19 månader – skrev historia direkt (23 maj)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.