”Vi är en armé – och du är ingenting”, sa trefaldige OS-guldmedaljören Alexandra Raisman till Larry Nassar i rätten. Foto: TT

Efter övergreppen – kräver ansvar av USA:s olympiska kommitté

Uppdaterad
Publicerad

Skräckläkaren Larry Nassars fängelsestraff blev 40 till 175 års fängelse. Men OS-guldmedaljören Alexandra Raisman, en av de utsatta för övergreppen, vill se fler utredningar – och riktar skarp kritik mot USA:s gymnastiklandslag och USA:s olympiska kommitté. – Det här är större än Larry Nassar. Vi måste gå till botten med hur det här hände, säger Raisman i en intervju med Today.

Det beskrevs i New York Times som ”en av de största sexuella övergreppsskandalerna i sportens historia” och i går kom domen mot Nassar som systematiskt förgripit sig på kvinnor och barn i sin roll som lagläkare.

Men Alexandra Raisman, guldmedaljör i OS 2012 och 2016 och en av dem som tagit USA till världstoppen i gymnastik, tycker inte att rättvisa är skipad än i sportens tyngsta #metoo-fall.

– Straffet är inget som man instinktivt mår bättre av. Vi måste hålla organisationerna ansvariga: USA:s gymnastiklandslag, USA:s olympiska kommitté och Michigan State University. De behöver en oberoende utredning, säger hon och fortsätter:

– Det här är större än Larry Nassar. Vi måste gå till botten med hur det här hände. Om vi inte gör det kan vi inte vara säkra på att det inte händer igen, säger Raisman.

Raismans tal blev citerat världen över

Alexandra Raisman höll ett tal i rätten som blev citerat världen över och på plakat på årsdagen av Womens March. ”Vi är en armé och du är ingenting”, sade hon bland annat och sa att det kändes som att hon tävlade.

– I OS blockerar du allt runtomkring och i det momentet blockerade jag allt. Jag glömde bort att alla tittade på mig, att alla medier var där, jag glömde att Larry var där. Jag pratade bara och jag kände att jag verkligen behövde vara stark. Jag kände det ansvaret, säger hon och medger att det har varit tufft:

– Men efteråt ska jag vara ärlig och säga att jag nästan svimmade. Jag hade den värsta sortens huvudvärk. Det är svårt att sätta ord på det men traumat och stressen har verkligen fått mig att känna mig sjuk.

Alexandra Raisman vände sig direkt mot Larry Nassar i rätten. Foto: TT

”Hade inte medicinsk licens”

USA:s gymnastiklandslag har sparkat personer och börjat utreda fallet. Men Raisman är inte nöjd.

– Jag fick nyligen reda på att Larry Nassar inte hade medicinsk licens i Texas , där landslagets och USA:s olympiska kommittés träningscenter ligger (Karolyi Ranch). Vad säger det om dem, frågar sig Raisman och fortsätter:

– Oavsett om de visste om det eller inte måste vi utreda hur det här hände. Hur är det möjligt att Larry Nassar inte har medicinsk licens i Texas?

”Sätter medaljer, rykte och pengar före säkerhet”

Den trefaldige OS-guldmedaljören, med i guldlagen ”Fierce Five” och ”Final Five”, har sin bild klar över hur fallet Larry Nassar kunde ske.

– De sätter medaljer, rykte och pengar före idrottarnas säkerhet. Och i måndags uttalades sig USA:s gymnastiklandslag för första gången. De har varit tysta under hela den här perioden.

”Final five” blev namnet på USA:s gymnastiklag som tog OS-guld i Rio. Tre av fem på bilden har vittnat om att de utsattes för sexuella övergrepp av Larry Nassar. Från vänster: Alexandra Raisman, Madison Kocian, Lauren Hernandez, Gabrielle Douglas, Simone Biles. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer