SVT-experten om NM i truppgymnastik: ”Som Champions League i fotboll”

Uppdaterad
Publicerad

I NM möts de två bästa klubblagen från varje nordiskt land i mixed-, dam- och herrklass och i år kan det vara fördel Sverige med tanke på hemmaplanen i Lund.

– NM är det absolut största man som klubblag kan delta i, säger SVT Sports expert Sofie Tarring.

– Eftersom Norden dominerar de stora tävlingarna på landslagssidan blir NM lite som Champions League i fotboll. 

De bästa av de bästa alltså. Lagen kvalificerade sig på SM i somras och Sverige kommer till start med två lag i varje klass. I mixed heter representanterna Örebro och Motus Salto och SVT-experten Sofie Tarring ser fram emot en jämn tävling.

– Mixedklassen känns som en öppen historia. Inget av lagen som tog medalj på NM för två år sedan är med och de lag som deltar i år har alla höjt ribban rejält. Sverige kommer med två otroligt starka lag och jag tror att de har goda medaljchanser, men konkurrensen är tuff från både Island, Norge och Danmark som alla verkar satsa mer än någonsin på mixed.

Sveriges damer regerande världsmästare

Damklassen har tidigare i historien varit den klass som hållit högst nivå och den har alltid varit jämn. Så även i år. På landslagssidan drog Sveriges damer det längsta strået och är regerande världsmästare. Men när det kommer till klubblag har isländskorna varit svåra att rå på.

– I damklassen måste regerande mästaren Stjarnan från Island ses som favoriter, men, om jag utgår från det jag såg på SM så har både Vikingarna och Örebro en bra möjlighet – om de gör en felfri tävling, säger Sofie Tarring och målar samtidigt upp ett liknande, men ännu tuffare, scenario på herrsidan.

Danskarna hetast på herrsidan

– Gjellerup från Danmark är hetast på herrsidan, de har hållit en otroligt hög nivå de senaste åren och är dessutom regerande mästare. Jag tror att något annat lag, till och med KFUM och Brommagymnasterna som är väldigt duktiga, kommer ha svårt att rå på dem.

Vad får man inte missa?

– Mixedklassen som inleder dagen blir något alldeles extra i år. Så många har förbättrat sig i både fristående och redskap och jag tror att det här kommer vara den tajtaste klassen när det gäller kamp om medaljerna, säger Tarring.

Medaljörerna i NM 2015

Mixed: Gadstrup, Arendal, Holmen

Damer: Stjarnan, Örebro, Höganäs

Herrar: Gjellerup, Brommagymnasterna, Aarhus

Så ser du NM i SVT

Lördag 11 november

10.15-12.30 Mixed SVT Play

14.00-16.10 Damer SVT1

16.10-16.25 Sammandrag SVT1

16.25-17.10 Sammandrag, forts SVT2

17.10-19.00 Herrar SVT2

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.