Experten: ”Vill se Biles sopa banan med alla”

Publicerad

USA sopade banan med alla i lagtävlingen, ska de ta en dubbel i mångkampen i dag?
Att den overkligt fantastiska Simone Biles ska ta guldet verkar dock ingen tvivla på.

– Jag kan inte hylla Simone Biles nog, att hon inte får högre poäng än herrarna i till exempel fristående beror bara på reglerna där herrarna får räkna sina tio bästa övningar, medan damerna får räkna åtta. Fick Biles räkna tio skulle hon ha en högre total än de bästa killarna, säger SVT Sports expert Veronica Wagner.

Biles briljerade i både kvalet och damernas lagtävling och hon är den enda som är kvalificerad till alla fyra grenfinaler. Lägg dessutom till att hon vunnit de senaste fyra VM-mångkamperna samt är regerande OS-mästarinna.

Kolla in Biles magiska barrserie: ”Landar som en katt”

Tätt bakom Biles

– Jag vill se Biles dominera och sopa banan med alla, hon är en sådan megastjärna att jag unnar henne det – men – det ska göras också. Det är lätt att glömma bort hur många dagar och hur många tävlingar det är, även för henne.”

Bakom Biles är det tätt, men det finns flera som kan utmana om pallen.

– Hennes lagkamrat Sunisa Lee, Angelina Melnikova och Melanie De Jesus Dos Santos kommer att slåss om medaljerna. De var alla inom 0,5 poäng från varandra i kvalet, så ingen av dem får missa, säger Wagner.”

– Men jag hoppas De Jesus Dos Santos får till det, hon har varit oerhört nära mångkampsmedalj på två VM nu.

Skulle fransyskan, som är regerande Europamästare, lyckas blir det Frankrikes första VM-medalj sedan 2009.

Guld till USA – se Biles avslutande program i fristående Foto: TT Nyhetsbyrån

Mer öppet på herrsidan

För herrarnas del är striden om guldet mer öppen och precis som i lagfinalen så är det upplagt för en enormt spännande fajt med Nikita Nagorny och Artur Dalaloyan i spetsen.

– Om lagfinalen var ramla-av-stolen-spännande så är mångkampen lika tät. På pappret kan Ryssland ta guld och silver, men kan de ladda om efter lagguldet?

Bakom ryssarna jagar Kinas Xiao Ruoteng och Sun Wei som tappade taget i räck i herrarans lagfinal och säkert vill revanschera sig, tillsammans med Japans Kazuma Kaya.

– Det skiljde ynka 0,1 poäng mellan trean Ruoteng och fyran Kazuma i kvalet så ingenting är klart, säger Wagner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer