Tio år efter krisen – gymnastikförbundet tvingades till självrannsakan Foto: Bildbyrån

Förslag: För unga gymnaster ska stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Svenska gymnastikförbundet vill höja åldersgränsen för gymnaster som deltar i seniormästerskap, från 16 till 18 år.

– Vi vill inte att man ska pressa och stressa barn och ungdomar till resultat eller prestationer som kan komma längre fram, säger generalsekreteraren Pelle Malmborg till Radiosporten.

Sverige driver frågan med övriga nordiska länder samt Storbritannien, Nederländerna och Tyskland, enligt Radiosporten. Skrivelser i ärendet ska skickas både till Internationella och Europeiska gymnastikförbundet inför höstens kongresser.

– Inom Europa, där jag har haft de flesta kontakterna, ser man positivt på det. Sen så finns det ju alltid motsatta åsikter från enskilda individer – och kanske länder också – som tycker att det är bra som det är. Men där är vi väldigt fasta i vår tro, att det här kommer att gynna individerna och därmed också sporten, säger Pelle Malmborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.