Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Generalsekreterare Pelle Malmborg berättar om gymnastikförbundets beslut att återaktivtera Katja Samsonova som förbundskapten. Foto: SVT

Gymnaster vittnade om missförhållanden – nu välkomnas förbundskaptenen tillbaka till landslaget

Uppdaterad
Publicerad

SVT Sports granskning av svensk rytmisk gymnastik visade på en osund tränings- och ledarkultur. Nu meddelar gymnastikförbundet att den förbundskapten som pausades i samband med granskningen är tillbaka i landslaget. 

– Vi kunde ha gjort det enkelt för oss och bara ta bort en individ, men hade det förändrat något egentligen? Tveksamt, säger generalsekreterare Pelle Malmborg.

I SVT Sports granskning som publicerades i mars i år, vittnade nio tidigare elitgymnaster inom rytmisk gymnastik om en ledarkultur där de utsatts för kränkningar, smärtsam stretching, utskällningar och vikthets.

En av dem var Clara Göthberg. Hon slutade med rytmisk gymnastik 2019 och valde att berätta öppet om sina upplevelser.

– De sade ”ju ondare det gör desto bättre är det”. Det var hemskt, sade hon bland annat.  

Som konsekvens pausades en av de utpekade ledarna, förbundskaptenen Katja Samsonova, från sina uppdrag i landslaget och i den gymnastikförening där hon är tränare.  

Nu står det klart att hon är välkommen tillbaka. 

ARKIV: Clara Göthberg valde att öppet kritisera ledarkulturen (28 februari 2022)

”Samlat förtroende”

I ett långt pressmeddelande meddelar gymnastikförbundet att Samsonova nu kommer att återaktiveras som förbundskapten eftersom det finns ett ”samlat förtroende för Katja och hennes ledarskap hos landslagsgymnaster, landslagsledningen och förbund”. 

– Vi har låtit intervjua alla aktiva och tränare i landslagsmiljön med hjälp av en extern psykolog. Detta så vi kunde säkerställa att frågorna ställdes på rätt sätt och att de vågade säga sådant de kanske inte annars skulle våga säga till oss.  

– Och det intervjuerna landade i var att gymnasterna i dag är positiva till och känner sig trygga i landslaget. Och med det känner vi oss trygga med att låta Katja gå in i rollen igen som förbundskapten eftersom vi tror hon är en viktig del i det fortsatta förändringsarbetet framåt, säger gymnastikförbundets generalsekreterare Pelle Malmborg.  

Undrar vilka signaler beslutet sänder

SVT Sport har varit i kontakt med Clara Göthberg, som skriver på sms att hon tycker gymnastikförbundets agerande det senaste halvåret har varit både bra och dåligt.  

Hon är positiv till att förbundet tagit krafttag i det förebyggande arbetet att förbättra kulturen inom sporten, men ställer sig frågande till vilka signaler det sänder att Katja Samsonova är tillbaka på förbundskaptensposten.  

Du ser ingen risk att de tidigare elitgymnaster som vittnade om missförhållanden upplever beslutet som att det förminskar vad de har upplevt? 

– Det var såklart ett beslut som inte var helt enkelt. Det var ganska allvarliga uppgifter som framkom redan förra hösten. Det satte en boll i rullning kring hela den rytmiska gymnastiken, inte bara kring enskilda ledare, utan kring hela kulturen, säger Pelle Malmborg. 

Hänvisar till SVT:s granskning: ”Bredare problembild”

I pressmeddelandet skriver gymnastikförbundet att “inslaget från SVT riktade ljuset mot en bredare problembild inom den rytmiska gymnastiken”.  

– Jag tror att de flesta kommer landa i att vi verkligen har tagit det här på allvar. Sedan kommer det säkert finnas de som är besvikna att vi inte plockar bort enskilda individer, säger Malmborg.

Även i den förening där Katja Samsonova är verksam, har hon fått tillbaka sina uppdrag som tränare.

– Hon är tillbaka. Vi har fattat samma beslut som förbundet och följt deras rekommendationer. Men vi har också gjort egna undersökningar i föreningen för att säkra en trygg idrott, säger gymnastikklubbens ordförande till SVT Sport.

Samsonova: ”Jag ber om ursäkt”

Katja Samsonova har valt att uttala sig i gymnastikförbundets pressmeddelande. Hon uttrycker där viss självkritik och menar att hon har varit öppen för att granskas och utvecklas i sitt ledarskap.

– Jag är ledsen att det finns gymnaster som har haft negativa upplevelser och jag ber om ursäkt från hela vårt vuxna kollektiv att vi missade att se att det fanns gymnaster som inte mådde bra under sin karriär, säger hon bland annat.

Nedan finns tidigare artiklar i granskningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.