Foto: Bildbyrån (arkiv)

Gymnastikförbundet agerar efter SVT:s granskning: ”Vi sopar inget under mattan”

Uppdaterad
Publicerad

Efter SVT Sports granskning av ledarkulturen inom den rytmiska gymnastiken, som visade på både övergrepp och förnedring, agerar Gymnastikförbundet och vädjar till de aktiva att dela med sig av sina upplevelser.

– Vi sopar inget under mattan och vi vill få till en förändring i de delar där det finns brister, säger generalsekreteraren Pelle Malmborg.

I en text på hemsidan lyfter förbundet bland annat hur de jobbat och hur de ska förstärka jobbet kring frågan om ett gott ledarskap. Men framförallt uppmanar de fler gymnaster att berätta om sina upplevelser.

– Det SVT lyfter fram visar en bild av något som vi inte vill se inom svensk gymnastik. Vi vill bedriva en sund verksamhet som präglas av en öppenhetskultur. Vi måste säkra ett klimat där aktiva kan berätta, där vuxenvärlden lyssnar och samtidigt ställer de obekväma frågorna, säger Pelle Malmborg, generalsekreterare.

Vidare menar förbundet att kommunikationen är nyckeln i att uppnå en förändring.

– Vi kan inte bara lämna över eller hänvisa till ett stödmaterial. Vi behöver ses, prata och diskutera innebörden i dem och hur vi tillsammans tar kommande steg, säger han.

– I de allra flesta fall har vi en fin verksamhet inom svensk gymnastik. Men till er som har andra upplevelser vill jag att ni ska veta att vi bryr oss om er. Vi sopar inget under mattan och vi vill få till en förändring i de delar där det finns brister. Nu hoppas vi på er hjälp, för förbundet gör inte detta arbete ensamt.

Här hittar du granskningen.

SE MER: Slog larm om missförhållanden: ”Vill inte att fler barn ska uppleva det jag gjorde” (28 februari 2022)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Clara Göthberg är en av nio tidigare elitgymnaster som i SVT Sports granskning vittnar om en skadlig ledarkultur inom svensk rytmisk gymnastik. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer