Joe Biden är imponerad över Simone Biles bedrift. Foto: TT Nyhetsbyrån

Joe Biden hyllar Simone Biles: ”En förebild för alla”

Uppdaterad
Publicerad

Simone Biles stod över flera OS-tävlingar på grund av psykisk ohälsa.

Nu hyllas hon av USA:s president Joe Biden.

– Du blev en förebild för alla, sade presidenten i ett samtal med amerikanska OS-deltagare.

Biles kom till Tokyo som regerande OS-mästare i fyra grenar, men bröt först lagtävlingen och lämnade senare återbud till mångkampsfinalen. Efter det drog hon sig även ur finalerna i hopp, barr och fristående, på grund av psykisk ohälsa.

Men innan OS var över gjorde hon comeback i bomfinalen – och tog brons.

Tokyo 2020

Jämförde med militärers PSD

I helgen fick hon, tillsammans med andra OS-deltagare från USA, delta i ett videosamtal med USA:s president Joe Bilden. Och en av idrottarna som fick de största hyllningarna från Biden var just Biles.

Den amerikanske presidenten jämförde pressen som Biles fick utstå under OS med den press som militärer som drabbas av posttraumatisk stress får kämpa med, och Biden förklarade att Biles nu har blivit en förebild för alla andra människor:

– Du hade modet att säga ”Jag behöver hjälp, och jag behöver tid”. Och du föregick med gott exempel för alla andra. Och gissa vad? Du kom tillbaka upp på den där jäkla bommen!

Biles förklarade för Biden att OS inte gick som hon hade förväntat sig, men att hon ändå tror att hon kommer kunna uppskatta det i framtiden.

– Att jag satte min mentala och och fysiska hälsa främst kommer förmodligen stå som en av mina främsta bedrifter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet