Foto: TT.

Landslagsläkarens nya dom: 40-175 års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare amerikanska landslagsläkaren Larry Nassar är sedan tidigare dömd till 60 års fängelse för barnpornografibrott. Under onsdagen fick han en ännu hårdare dom: mellan 40 och 175 års fängelse för sexuella övergrepp, skriver AP.

Larry Nassar, tidigare läkare i USA:s gymnastiklandslag och på Michigan State University, har erkänt sexuella trakasserier och övergrepp på över 150 kvinnliga gymnaster under åren 1998 till 2015.

Flera aktiva har trätt fram med anklagelser mot 54-åringen, däribland OS-mästarna Aly Raisman och McKayla Maroney. Under rättegången i Michigan har många mött Nasser ansikte mot ansikte och vittnat om sina upplevelser.

”Undertecknat din dödsdom”

Nu döms läkaren till mellan 40 och 175 års fängelse för övergreppen.

– Jag har just skrivit under din dödsdom, sade domaren Rosemarie Aquilina.

Aquilina beskrev Nassars handlingar som beräknade, manipulerande och avskyvärda.

– Det är en ära och ett privilegium att döma dig. Du förtjänar inte att gå utanför ett fängelse någonsin igen, sade Aquilina.

Ytterligare dom väntar

Larry Nassar sade i ett kort uttalande att han inser att han orsakat sina offer ”smärta och trauman”. Därefter vände han sig till domaren och sade:

– Dina ord de senaste dagarna har haft en stor emotionell påverkan på mig, och har skakat mig i grunden. Jag kommer att bära med mig dina ord resten av mitt liv, skriver The Guardian.

Nästa vecka väntas Nassar få ytterligare en dom för fler fall av sexbrott han anklagas för i Michigan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.