Laurie Hernandez, Gabby Douglas (i mitten) och Madison Kocian uppe på Empire State Building i New York efter OS i Rio förra året. Foto: TT.

Ny amerikansk gymnast träder fram

Uppdaterad
Publicerad

Gabby Douglas är den tredje amerikanska OS-guldmedaljören i gymnastik som träder fram och vittnar om sexuella övergrepp av den förre landslagsläkaren Larry Nassar, skriver AP.

Douglas, 21, med tre OS-guld på meritlistan, säger att hon varit tyst så länge eftersom hon varit del av den tystnadskultur som ofta råder i den här typen av ärenden.

Samtidigt ber hon om ursäkt för en kommentar på sociala medier, som hon senare tog bort, om att kvinnor skulle klä sig mer lämpligt för att undvika trakasserier. Douglas uppger att den kommentaren togs ur sitt sammanhang.

”Uttryckte mig klumpigt”

”Jag uttryckte mig klumpigt och jag är hemskt ledsen för att det lät som att jag inte stöttar mina lagkamrater. Oavsett vad du har på dig, så är det aldrig rätt att ofreda någon”, skriver Douglas.

Nassar var landslagsläkare i två decennier och fick sparken 2015 och befinner sig nu i fängelse.  Han åtalas för övergrepp på sju flickor, sex av dem gymnaster, som han behandlat vid sin klinik i hemmet och på universitetet. Nassar står även åtalad i en annan domstol där mer än 125 kvinnor och flickor vittnar om övergrepp. Han är även anklagad för barnpornografibrott vid en federal domstol. Enligt AP säger han sig vara villig att erkänna och kan då räkna med ett minimistraff på 25 år.

Fakta Gabby Douglas, född 31 december 1995:

Visa

OS-guld, lag, London 2012 och Rio 2016
OS-guld, mångkamp London 2012

VM-guld, lag, Tokyo 2011 och Glasgow

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer