Aly Raisman vid OS i Rio förra året. Foto: TT.

Ny OS-mästare i gymnastik vittnar om sexövergrepp

Uppdaterad
Publicerad

Den trefaldiga OS-mästaren Aly Raisman är den senaste i raden att träda fram och berätta om sexuella övergrepp som begåtts av USA:s landslagsläkare.

– Man vill lita på människor och så var han bara en äcklig person, säger Raisman enligt AP.

Hon har gjort en intervju med det amerikanska tv-programmet ”60 Minutes” som kommer att sändas lördag kväll. På tisdag släpper hon en bok som har titeln ”Ursinne”. Övergreppen mot henne började när hon var 15 år.

– Du vill lita på personer och så var han bara en äcklig människa. Han utnyttjade så många personers förtroende. Det mest motbjudande är att han var läkare, vilket är helt galet. Eftersom han var läkare så ville man tro honom och så var han bara vidrig, säger Raisman.

Raisman har tagit sex OS-medaljer

23-åriga Raisman var kapten i det lag som tog OS-guld både i London 2012 och i Rio de Janeiro 2016. Hon tog även det individuella guldet i fristående 2012. Dessutom har hon två OS-silver och ett OS-brons.

För tre veckor sedan berättade lagkamraten och OS-guldmedaljören McKayla Maroney om sexuella övergrepp av samme läkare, Larry Nassar, som sitter i fängelse i Michigan misstänkt för barnpornografibrott och är stämd av 125 kvinnor. Detta som en följd av #metoo-uppropet. Han ska ha utnyttjat sin position under decennier.

USA:s gymnastikförbund, som skakats i grunden av skandalen, uppskattar att Raisman trätt fram. ”Hon visar stort mod”, säger det i en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.