OS-guldmedaljören Jordyn Wieber och skräckläkaren Larry Nassar under fjärde dagen av rättegången mot honom. Foto: TT

OS-guldmedaljören till skräckläkaren: ”Tänker inte leva som offer mer”

Uppdaterad
Publicerad

Den uppmärksammade rättegången mot amerikanske skräckläkaren Larry Nassar fortsatte under fredagen.
Under den fjärde dagen fick OS-guldmedaljören Jordyn Wieber berätta om övergreppen.
– Jag vill att alla – speciellt media – ska veta att jag vid sidan av mina idrottsframgångar är en av 140 kvinnor och överlevande vars historier är viktiga, sade hon.

Wieber är den fjärde medlemmen i ”Fierce Five” – USA:s guldlag i OS 2012 – som öppet berättat om att hon blivit utsatt för sexuella övergrepp av Nassar, som han utförde under täckmanteln ”medicinsk behandling”.

– Även om jag är ett offer lever jag inte, och jag tänker inte leva, som ett offer, säger Wieber under fjärde dagen av rättegången mot Larry Nassar och fortsätter:

– Jag är en olympier vid sidan av att jag blivit antastad. Jag jobbar hårt och har lyckats nå mina mål. Men jag vill att alla – speciellt media – ska veta att jag vid sidan av mina idrottsframgångar är en av över 140 kvinnor och överlevande vars historia är viktig.

Laddade talet: ”Du är ingenting”

Även lagkamraten från OS 2012 Aly Raisman, som har gått i bräschen mot Nassar, höll ett känsloladdat tal riktat direkt till Nassar:

– Jag hoppas du inser att de personer du så känslokallt förgrep dig på över en lång period nu är en styrka – och du är ingenting.

Aly Raisman och Jordyn Wieber under rättegången. Foto: TT

Redan dömd till 60 års fängelse

För 54-årige Larry Nassar väntar ett fängelsestraff på 25 till 40 år för olika former av sexuella övergrepp, enligt AP. Han är sedan tidigare dömd till 60 års fängelse för barnpornografibrott.

Larry Nassar var lagläkare för USA:s gymnastiklandslag, som på senare år blivit en stormakt i gymnastikvärlden och radat upp de tyngsta OS-medaljerna.

Utförde övergrepp på anläggningen – bryter samarbetet

Det är mytomspunna träningsanläggningen Karolyi Ranch, driven av paret Bela och Marta Karolyi, som i reportage efter annat målats upp som den främsta framgångsfaktorn bakom USA:s lyft på gymnastiksidan.

Mitt ute på landsbyggden i Texas har gymnastiktjejer drillats av paret Karolyi för att nå toppen, varpå framgångarna har kommit. Men det var också bland annat där som Larry Nassar utförde övergreppen och det har också riktats kritik mot paret för att de borde ha märkt något.

– Det krossar mitt hjärta att behöva återvända till samma träningslokaler som jag blev utnyttjad i för att satsa på min dröm – att tävla i OS 2020, skrev storstjärnan Simone Biles i sociala medier.

I går bröt USA:s gymnastikförbund med Karolyi Ranch.

Marta Karolyi drillar gymnaster under ett träningspass på mytomspunna Karolyi Ranch. Foto: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer