Ivan Stretovich i det ryska laget jublar under lagfinalen i VM. Foto: TT Nyhetsbyrån

Ryssland tog första VM-guldet någonsin

Uppdaterad
Publicerad

En miss av kinesiske Sun Wei i räck kostade regerande mästaren Kina guldet. Istället var det Ryssland som höll för trycket och tog nationens första VM-lagseger någonsin i artistisk gymnastik.

Det var giganternas kamp i Stuttgart då Kina och Ryssland gjorde upp om guldet i lagfinalen.

Inför sista rotationen stod Kinas Zou Jingyuan för en glimrande uppvisning, när han med svårighetsgrad 7,0 i barr genomförde ett felfritt program. 16,383 blev poängen och tog upp Kina på förstaplatsen.

– Han hade inte en enda miss på det svåraste programmet som vi har fått se på VM hittills. Svårighetsgrad 7,0 jag har aldrig sett en så hög siffra, säger SVT:s expert Veronica Wagner.

Men då kom missen för regerande mästarlaget.

Sun Wei tappade greppet i räck och bestraffades hårt av domarna, endast en 22:a plats totalt i grenen för kinesen och 12,766 i poäng.

Istället lyckades Ryssland med Nikita Nagornij som sista man ut i tävlingen prestera när det gällde som mest och tog Ryssland till sitt första VM-guld någonsin i lag. Totalpoängen blev 261,726 för Ryssland i jämförelse med Kinas 260, 729.

Glädjeyran var påtaglig då ryssarna insåg att guldet var säkrat, samtidigt som Sun Wei tröstades av sina lagkamrater med tårar i ögonen. Hade Sun Wei inte gjort missen hade Kina vunnit finalen med tre tusendelar.

På bronsplats slutade Japan med 258,159 poäng.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.