Simone Biles vittnade inför senaten. Foto: TT Nyhetsbyrån

Simone Biles: FBI blundade för övergreppen

Uppdaterad
Publicerad

Idag vittnade flera av de amerikanska toppgymnaster som utsatts för sexuella övergrepp av den tidigare landslagsläkaren Larry Nassar. Den Federala utredningsbyrån, FBI, har fått kritik för sin hantering av ärendet och därför kallades gymnasterna till senatskommittén.

– Om man låter någon göra barn illa så kommer konsekvenserna vara snabba och svåra. Nog är nog, säger stjärnan Simone Biles.

Simone Biles, av många sedd som den främsta gymnasten genom tiderna, var en av fyra som vittnade inför senaten. De övriga tre var McKayla Maroney, Maggie Nichols och Aly Raisman.

Biles var känslosam i rättssalen och anklagade FBI för att ha blundat för Nassars övergrepp. Hon sade även att det amerikanska gymnastikförbundet och den amerikanska olympiska kommittén ”visste om att jag var utsatt för övergrepp av deras landslagsläkare långt före jag fick veta att de visste om det.”

– Jag anklagar Nassar och jag anklagar också hela systemet som möjliggjorde hans övergrepp, säger Biles.

Skandalen kring Nassar rullades upp för flera år sedan, när han av allt fler gymnaster anklagades för sexuella övergrepp. Han avtjänar sedan 2018 ett mångårigt fängelsestraff.

FBI:s högste chef Chris Wray och justitiedepartementets utredare Michael Horowitz, som står bakom en rapport som kritiserar FBI:s agerande, ska höras senare.

KLIPP: Biden hyllar Biles: ”En förebild för alla”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.