Foto: Gymnastikförbundet.

Stor medaljchans i truppgymnastik-EM

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges alla tre lag i truppgymnastik kvalificerade sig till lördagens EM-finaler. Det lag som imponerade mest var mixedlaget som satte poängrekord i kvaltävlingen. ”Sjukt häftigt att kunna prestera på topp och spräcka 60-poängsgränsen i ett EM” säger SVT:s expert Charles Fritzén.

EM i truppgymnastik avgörs i år i Maribor, Slovenien. Grenen har länge varit Sveriges mest framgångsrika gymnastikgren och på lördag har de medaljchans i alla tre klasser.

Sveriges herrar hade ett väl genomfört kval och hamnade på en andraplats, precis som de gjorde i senaste EM.

– Herrarna gjorde det bra men Danmarks herrar var helt outstanding. De var mer än tre poäng före Sverige och jag tror att det blir svårt att rå sig på dem i finalen, säger Fritzén.

Ett orosmoln är att truppens stjärna Jacob Melin stukade foten i kvalet och är osäker på sin medverkan. Det beslutet tas först på tävlingsdagen i morgon.

Det har länge varit nordisk dominans i truppgymnastiken. Det är något som fortfarande håller i sig men fler lag börjar utmana.

– Den nordiska dominansen kommer helt klart att vara tydlig i finalen och det är mest troligt att alla medaljer går till nordiska lag. Däremot blir de andra europeiska lagen bara bättre och bättre. Portugal kvalificerade sig till final i herrarnas tävling, det är första gången någonsin som ett sydeuropeiskt land når en final i truppgymnastik. Även England imponerade stort i mixedkvalet och hamnade på en fin fjärdeplats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.