Tränaren John Geddert begick självmord några timmar efter besked om åtal. Foto: Nyhetsbyrån TT.

Tränaren tog livet av sig – timmar efter beskedet

Uppdaterad
Publicerad

John Geddert fick besked om att han skulle ställas inför rätta för bland annat människohandel och sexuella övergrepp.

Några timmar senare valde den före detta OS-tränaren i gymnastik att begå självmord.

”Ett tragiskt slut på en tragisk historia för alla inblandade”, säger åklagaren Dana Nessel, enligt ESPN.

I januari 2018 kom besked om att John Geddert, tränare i gymnastik under OS 2012 i London, stängs av i väntan på utredning av USA:s gymnastikförbund. En polisutredning startade 2018.

Han fick då stark kritik för att ha skapat en hotfull miljö som gjorde det möjligt för den tidigare landslagsläkaren Larry Nassar, som jobbade vid Gedderts träningsanläggning, att fortsätta kunna begå sexuella övergrepp. Två amerikanska domstolar har dömt Nassar till fängelse i totalt 360 år.

”Ett tragiskt slut”

I dag fick Geddert besked om att han skulle åtalas. 63-åringen skulle ställas inför rätta för bland annat människohandel och sexuella övergrepp. Några timmar efter beskedet begick han självmord.

”John Geddert kropp hittades sent på eftermiddagen efter att ha tagit sitt liv. Ett tragiskt slut på en tragisk historia för alla inblandade”, säger åklagaren Dana Nessel, enligt ESPN.

ARKIV: Skyddade ”monstret” – döms till tre månaders fängelse (5 augusti 2020)

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.