Valter Chrintz och Mattias Zachrisson. Foto: Bildbyrån

2000-talist uttagen till hemma-EM i handboll

Uppdaterad
Publicerad

19-årige Valter Chrintz är uttagen till hemma-EM i handboll. IFK-Kristanstads unge talang blir därmed första 2000-talisten i truppen. Däremot saknas viktiga kuggen Mattias Zachrisson, som dragits med en skada.

När förbundskapten Kristján Andrésson under fredagen presenterade truppen till handbolls-EM, var ett av namnen IFK Kristianstads unge talang Valter Chrintz.

Men för att vara 19 år är högersexan från Åhus redan ruttad. Chrintz gjorde landslagsdebut då han spelade – och gjorde mål – i en landskamp mot Norge i april. Lägg där till toppmatcher i Champions League och seriespel i IFK Kristianstad.

Men Chrintz blir ändå första 2000-talisten som får en plats i EM-truppen. Även Lugis Lucas Pellas är debutant i det 16 man starka laget.

ARKIV: SVT träffade Chrintz under genombrottsåret 2018:

Avbräcket: Zachrisson endast reserv

Någon som är betydligt mer erfaren, men vars namn saknas på högerkanten är handbollsstjärnan Mattias Zachrisson. 29-åringen har kämpat mot klockan för att komma tillbaka efter skada, men finns endast med som reserv i bruttotruppen.

Det var i mitten av augusti som Zachrisson, till vardags i Füchse Berlin i Bundesliga, drabbades av en axelskada och tvingades till operation.

Premiärtruppen måste spikas den 9 januari. Efter det har Andrésson fortfarande möjlighet att byta in två spelare från bruttotruppen under huvudrundan. Det gör att spelare som Mattias Zachrisson och Lukas Persson ändå inte är helt uteslutna trots skador.

Landskamper innan EM-premiären

Sverige spelar två landskamper inför EM, mot Egypten i Jönköping den 5 januari och i Alingsås den 7 januari.

I gruppspelet i EM väntar sedan Schweiz (10 januari), Slovenien (12 januari) och Polen (14 januari), där de två bästa lagen från gruppen går till huvudrundan i Malmö.

Här är Sveriges EM-trupp

Målvakter

Andreas Palicka

Mikael Appelgren

Vänstersex

Jerry Tollbring

Lucas Pellas

Mittsex

Andreas Nilsson

Jesper Nielsen

Max Darj

Högersex

Daniel Pettersson

Valter Chrintz

Philip Henningsson

Vänsternio

Kim Ekdahl Du Rietz

Lukas Nilsson

Simon Jeppson

Mittnio

Jim Gottfridsson

Linus Arnesson

Filip Henningsson

Högernio

Albin Lagergren

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.