Andreas Palicka. Foto: Bildbyrån

Palickas svar på kritiken: ”Att nedvärdera vinster är helt åt andra hållet”

Uppdaterad
Publicerad

Tre segrar på lika många matcher.

Trots det har herrlandslagets vinster, som suttit långt inne, ifrågasatts – det gillar inte stjärnmålvakten Andreas Palicka, 35.

– Att nedvärdera vinster tycker jag är helt åt andra hållet mot hur vi ska jobba, säger han till SVT Sport.

Förbundskaptenen Glenn Solbergs mannar har inlett Tokyo-OS med tre raka vinster. Handbollslandslaget är, med två gruppspelsmatcher kvar att spela, klart för kvartsfinal.

Men spelet har kritiserats. Discovery+ expert, tillika GK Rostov-Don-tränaren, Per Johansson har bland annat tyckt att det svenska försvarsspelet varit tafatt och oordnat.

Tokyo 2020

Utlåtanden som Andreas Palicka kan köpa. Till viss del.

– Jag har fått med mig att det på sändningarna varit lite kritik mot hur vi spelar, och det är okej. Men att nedvärdera vinster tycker jag är helt åt andra hållet mot hur vi ska jobba för att främja svensk handboll, säger han till SVT Sport och fortsätter:

– Någonstans står jag ju för att framgången vi hade i januari (på VM) började med oss på planen, folk vid tv-rutan och det mediala. Det jobbades sida vid sida och det byggdes upp en jädra positivitet, eftersom folk inte hade några förväntningar.

”Påverkar inte oss”

Efter att VM-silvret bärgades har kraven utifrån ökat och det är logiskt, anser Palicka. Men samtidigt är spelarna i truppen realister och jobbar för att se hur långt det håller.

– Det medan media och yttre faktorer har sitt sätt att se på det och där brukar de världarna ofta krocka, men det påverkar inte oss här som hållit på med det här under många år.

Själv är han allergisk mot att uttala resultatmål.

– Men vi har ett beteendemål om hur vi vill uppträda och vi är hundra procent överens i truppen om att vi är ett jäkligt bra handbollslag om vi lyckas sätta lagspelet.

”Måste bättra allt”

35-åringen understryker dock att laget kan förbättra en hel del.

– Vi måste bättra allting, hela tiden och det är vårt mål med turneringen.

Han är dock genuint positiv till starten. En stor styrka är att svenskarna behåller lugnet, menar Palicka, som poängterar att motstånden hittills, som Bahrain, inte är några blåbärsnationer.

Nu väntar Egypten och Danmark i gruppspelet, därefter är det dags för kvartsfinal. Och Sverige går alltid för seger.

– Vi spelar handboll för att vinna. Mot Egypten i morgon är det ”all in” på att vinna den matchen, sen får vi se hur långt det räcker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet