Mikael Appelgren storspelade när Sverige besegrade Ryssland på bortaplan. Foto: Bildbyrån

Appelgren omutlig när Sverige tog ett stort kliv mot EM

De svenska handbollsherrarna är nära EM efter en säker seger borta mot Ryssland. Segersiffrorna skrevs till 29-21.

– Appelgren i målet är riktigt vass ikväll samtidigt som vi är noggranna och spelar ett kompakt försvarsspel, riktigt skönt med två poäng, säger förbundskapten Kristján Andrésson till TV3.

Sverige saknade flera spelare, bland andra Lukas Nilsson och Jesper Nielsen, men trots detta gjorde det svenska laget en kanonmatch i St. Petersburg och slog faktiskt Ryssland enkelt.

Ryckte direkt

Segern grundlades tidigt i första halvlek när Sverige gick ifrån till 8-1 på tolv minuter. Bland annat genom effektive kantstjärnan Mattias Zachrisson, som ikväll vikarierade med den äran på nio meter.

Ett blekt och stressat ryskt lag hämtade sig lite efter en timeout men Sverige gjorde ett nytt ryck innan pausvilan och hade ledningen med hela 17-10 efter halva matchen.

Ryssland ökade tempot

Ett helt annat Ryssland kom ut på planen efter paus och krympte avståndet från sju bollar till fyra under de första minuterna av andra halvlek.

Men Sverige, med stor hjälp av Mikael Appelgren i målet som hade en riktigt bra kväll, kunde på nytt rycka ifrån och var det klart bättre laget sett över hela matchen.

Sverige vann till slut med 29-21 efter en stark laginsats där förutom tidigare nämna spelare även Jim Gottfridsson och Niclas Ekberg stack ut. Comebackande 35-åringen Jonas Källman visade också att han kommer bli viktig för Sverige i ett eventuellt EM-slutspel.

Fint läge inför fortsättningen

Sverige har nu tre raka segrar i EM-kvalet och leder sin grupp klart. På lördag spelas returen mot Ryssland i Linköping, vinner Sverige den matchen så är EM-biljetten säkrad.

– Vi tar med oss det här och jobbar hårt inför matchen på lördag, säger Andrésson till TV3.