Svenskproffsen hyllar Danmark: ”Bästa ligan i världen”

Uppdaterad
Publicerad

I den danska ligan spelar 21 svenska damer handboll. Hanna Blomstrand och Anna Lagerquist var lagkompisar i Lugi – nu spelar båda sin första säsong som proffs i två olika Köpenhamnslag.

– Dels tror jag att det är för att den danska ligan är högt klassad i världen, en av de bästa, och dels tror jag det är för att det inte är jättelångt geografiskt – det tror jag gör den attraktiv, säger Anna Lagerquist.

Anna Lagerquist delar lägenhet med lagkamraten i Nykøping Falster, norska Tiril Merg och de går ofta till gymmet i närheten av flygplatsen när det ska träna styrka. På andra sidan Köpenhamn rehabtränar Hanna Blomstrand en ledbandsskadad fot med sitt lag Køpenhamn Håndbold.

– Vi tränar två pass om dagen, ett fysisk tpass och så en handbollsträning, säger Hanna Blomstrand.

Proffsdrömmen har känts diffus

Hanna Blomstrand och Anna Lagerquist var lagkompisar i Lugi men nu spelar båda sin första säsong som proffs i två olika Köpenhamnslag. De har planerat att ses ofta men det har varit svårt mellan alla matcher och träningar.

De berättar om drömmen om att få spela handboll utomlands har känts både diffus och långt borta.

– Man borde verkligen bli bättre på att njuta och försöka förstå vad det är man har uppnått, säger Hanna Blomstrand.

– Vi har fått det bra handbollsmässigt men också att få bo i Köpenhamn som är så fantastiskt, det är viktigt att få ihop alla delar för att kunna prestera på planen, säger Anna Lagerquist.

Ovant med hängivna publiken

Både Anna och Hanna är överens om att i Danmark spelar de en snabbare handboll än i Sverige och de har blivit både snabbare och starkare .Konkurrensen är hårdare och enligt, Hanna Blomstrand gäller det att vässa armbågarna även på träningen för att få matchtid.

Anna Lagerquist berättar att det varit ovant med den hängivna publiken som kommer till matcherna redan före uppvärmningen.

De tycker att de klarar sig bra ekonomiskt och att det är skönt att kunna leva på handbollen.

Se hela reportaget här:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.