Ida Odén gör comeback i Sävehof

Uppdaterad
Publicerad

Efter sitt nionde SM-guld med Sävehof satte hon den perfekta punkten på klubbkarriären, i december blev hon mamma. Men nu gör årets spelare i svensk handboll 2015 comeback. Ida Odén kommer att spela i slutspelet för Sävehof och öppnar samtidigt upp för landslagsspel. ”Hade varit jättekul att få representera Sverige i hemmamiljö”, säger Ida Odén till SVT Sport.

– En helt osannolik comeback och en av Sävehofs bästa värvningar någonsin vill jag hävda. Vi pratar mycket om Sävehofandan och Ida är den personifierad. Det kommer naturligtvis att tillföra enormt mycket till laget, både på och utanför planen, eftersom Ida är fantastisk på alla sätt, säger tränaren Henrik Signell till Sävehof.

Under säsongen har Odén ingått i Sävehofs ledarteam som assisterande tränare. I december födde hon och maken Roberts (även han fd Sävehof-spelare) sitt första barn, sonen Arvid.

Odén har skrivit på ett kontrakt som sträcker sig över nästa år, men en fortsatt karriär efter det är ännu oklar.

– Jag vet ju inte hur det är att vara handbollsspelare när jag är mamma. Samtidigt tror jag verkligen att jag behövde det här breaket för att känna att jag ville fortsätta lite till, säger Ida Odén.

Öppnar upp för landslaget

Hon har gjort 110 mål på 41 landskamper och dessutom tagit ett EM-brons med landslaget. Frågan är nu, blir det några fler matcher i den gulblå tröjan?

– Jag måste känna hur fort det går och vilken form jag kan komma tillbaks till. Landslaget får bli en senare fråga, men det är alltid kul att spela för Sverige.

Så du har inte lagt ner tankarna helt?

– Nej, men samtidigt är det inte det jag haft som morot för att komma tillbaks. Nu gäller det att kriga för att vara bra i Sävehof. Sedan vet ju att det är ett EM på hemmaplan i december och det hade varit jättekul att få representera landslaget i hemmamiljö.

OS, då?

– Ja, det är ju lite tajt. säger Odén med ett skratt.

– Men nej, det är inget jag tagit ställning till.

Ett sent genombrott

Under sina tidiga elitår var Odén en stabil truppspelare som stod lite i bakgrunden till andra Sävehof-stjärnor som Johanna Ahlm och Isabelle Gulldén.

Även genombrottet i landslaget dröjde ganska många år. Men de två sista säsongerna var Ida Odén elitseriens bästa spelare, en stor anledning till Sävehofs framgångar i Champions League och i EM 2014 fick hon även sitt stora genombrott i landslaget. Hon var kanske turneringens bästa högernia när Sverige överraskande tog brons.

I våras kom beskedet att hon slutar och tillsammans med en annan veteran, Jenny Wikensten, fick hon det perfekta slutet med ett nionde SM-guld på tio försök. Ida Odén valdes även till årets spelare i Sverige säsongen 2014/15. Nu gör hon alltså oväntad comeback.

– Är otroligt nöjd att kunna presentera Ida som vår spelare igen. Ida är en tjej som alla önskar ha i sitt lag. En profil som känns kanon att ha med sig nu när vi växlar över till nya arenan i höst, säger sportchef Anders Eliasson.